Witte waterlelie

Ga op zoek naar waterplanten in de zomervakantie

FLORON
16-JUL-2019 - De zomervakanties gaan weer van start en tijdens de warme dagen zoeken we massaal verkoeling in en op het water. De waterkwaliteit is in veel natuurwater verbeterd en er is weer volop leven te vinden. Ga deze zomer dus eens snorkelen in eigen land en laat je verrassen door de mysterieuze onderwaterwereld!

Natuurwater

Belangrijke functies van onderwaterplanten

Nederland is een echt waterland waar je bijna overal wel sloten, beken, kanalen, rivieren, meren of plassen kan vinden. Heel veel van deze oppervlaktewateren zijn maar één tot een paar meter diep. Ze vervullen in Nederland verschillende functies. Zo kunnen ze water transporteren of opslaan en hebben ze een belangrijke natuurwaarde. Daarnaast kun je in veel meren, plassen, kanalen en rivieren recreëren. In tegenstelling tot een betegeld zwembad wordt de waterkwaliteit in natuurwater niet met chloor of andere menselijke techniek gewaarborgd, maar wordt de waterkwaliteit door allerlei natuurlijke processen bepaald. Decennialang was de waterkwaliteit in Nederland slecht, onder andere door vermesting. Nu is op veel plaatsen het water weer helder(der) en is er meer ruimte voor waterplanten om te groeien.

Waterplanten spelen een belangrijke rol in onze ondiepe wateren. Ze concurreren met algen om voedingsstoffen en licht, dienen als voedsel voor allerlei dieren, houden de bodem vast met hun wortels en creëren structuur wat weer als leefgebied dient voor allerlei waterdieren.

Gekroesd fonteinkruid

Welke waterplant is het?

Als je deze zomer oververhit raakt en afkoeling wilt gaan zoeken in helder natuurwater, neem dan eens je duikbril en snorkel mee! In natuurwater is zoveel meer te zien dan in een zwembad. Ga eens op zoek naar de waterplanten en kijk hoeveel verschillende soorten je kunt vinden.

Om je een beetje op weg te helpen, heeft FLORON een drietal folders gemaakt waarmee je enkele veel voorkomende waterplanten op naam kan brengen. Eén is voor waterplanten die uit het water opkomen (emergente waterplanten; pdf; 7,8 MB) zoals Pijlkruid; één voor waterplanten met drijfbladeren (pdf; 7,9 MB) zoals Witte waterlelie; en één voor de echte onderwaterplanten (pdf; 7,7 MB) zoals Smalle waterpest.

Aarvederkruid en Glanzig fonteinkruid

Geef je waarneming door!

Ondanks dat er heel veel oppervlaktewater aanwezig is in Nederland, kijken nog maar relatief weinig mensen onder water. Daardoor valt er nog veel te ontdekken, voor zowel de natuurliefhebber als de professionele ecoloog! Zie je tijdens je snorkelvakantie in eigen land waterplanten die je herkent? Geef je waarneming door! Dit kan via alle gangbare invoerkanalen op smartphone en computer, zoals de NOVA-app, NDFF-invoerapp en Waarneming.nl. Op deze manier help je mee de waterplanten van Nederland nog beter in beeld te brengen. Deze gegevens worden onder andere gebruikt om verspreidingskaarten mee te maken. Deze zijn voor iedereen gratis op Verspreidingsatlas.nl te bekijken.

Meer informatie

Veel snorkelplezier in het natuurwater deze zomer!

Tekst: Michiel Verhofstad, FLORON
Foto's: Blikonderwater.nl (leadfoto: Witte waterlelie)