Bosbranden Cantão State Park, Brazilië

Bosbranden in Indonesië, Rusland, Bolivia en Paraguay laten zich niet bestrijden

WWF Nederland
6-OKT-2019 - "De wereld staat in brand", zo meldden verschillende organisaties waaronder WNF enkele weken geleden. Helaas is deze ernstige situatie nog niet voorbij. In verschillende landen over de hele wereld grijpen de vlammen nog steeds om zich heen en worden de leefgebieden van mensen en dieren bedreigd. Duizenden brandweermensen en vrijwilligers strijden tegen het vuur. Teken de petitie tegen ontbossing.

Paraguay en Bolivia

Afgebrand bosIn de regio Alto in Paraguay werd meer dan 250.000 hectare natuur getroffen, waarvan circa 200.000 in het beschermde gebied Cerro Chovoreca. De vuurzeeën kwamen tot wel tien meter hoog, en doven gaat moeizaam. De vuren kunnen snel weer oplaaien, omdat de grond tot wel een week kan nasmeulen.

In Bolivia is een gebied ter grootte van Nederland getroffen door de vuurzeeën, zo blijkt uit satellietbeelden van NASA en ESA. De helft van het verwoeste gebied ligt in beschermde gebieden die bekend staan om hun hoge biodiversiteit. Het einde is nog niet in zicht: in Chiquitanía, een droog bossengebied, loopt het droge seizoen tot december. De branden kunnen dus nog maandenlang doorzetten. Met twee speciale blusvliegtuigen, helikopters, ongeveer 5.000 brandweerlieden en vrijwilligers, soldaten en de politie wordt geprobeerd de branden onder controle te krijgen. De regering van Bolivia weigert intussen de noodtoestand uit te roepen, omdat ‘de branden niet overal hetzelfde zijn en er niet genoeg mensen door geraakt worden’.

Strijden tegen het vuurIn Bolivia en Paraguay wordt hard gewerkt om branden te blussen. En dit is niet zonder gevaar: blusteams worden snel ingesloten door het vuur en kunnen soms maar net op tijd wegkomen.

Ook de lokale bevolking wordt hard getroffen. Op de grens van Bolivia en Paraguay woont het Ayoreo-volk, een stam die vrijwillig geïsoleerd van de buitenwereld leeft. De Ayoreo zijn inmiddels al een aantal keer gezien door omwonenden van het brandende gebied: een teken dat hun leefgebied waarschijnlijk in vlammen op is gegaan. In de regio worden inmiddels ook veel dieren gevonden die niet meer voor de branden konden vluchten.

Indonesië

De branden in Indonesië legden al ruim 324.000 hectare natuur in de as. De branden woeden vooral hevig in Kalimantan. Dit zorgt voor enorme luchtvervuiling, waardoor scholen moesten sluiten en waar ook Maleisië, Singapore en de Filipijnen last van ervaren. Het Tesso Nilo National Park werd zwaar getroffen. Medewerkers zijn inmiddels geëvacueerd en de olifanten van de nabijgelegen opvang zijn in veiligheid gebracht.

Rusland

Bosbranden zijn in Rusland niet ongewoon. Uit satellietbeelden blijkt dat de afgelopen twintig jaar ieder jaar gemiddeld tien miljoen hectare aan bos getroffen wordt door brand en dat zeker drie miljoen hectare ook echt verwoest wordt. Dit jaar werd echter al bijna 16 miljoen hectare bos aangetast. Inmiddels nemen de branden af, als gevolg van regen en lagere temperaturen.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Bosbranden in de Amazone (Bron: Day's Edge Productions / WWF-Paraguay)

Teken de petitie tegen ontbossing

Wil je wat doen tegen de grootschalige ontbossing en de bosbranden? Kom dan samen met WWF en Greenpeace in actie voor een Europese wet die wereldwijd bossen beschermt! Klik hier voor meer informatie en om de petitie te tekenen.

Tekst: Wereld Natuur Fonds
Foto's: Day's Edge Productions / WWF-US
Film: Day's Edge Productions / WWF-Paraguay