Smalle Theeplant, een exotische waterplant die op de exotenlijst EU staat

Exotische aquariumplant opgeruimd uit Utrechts water

Provincie Utrecht
12-NOV-2019 - In de Middelwetering vlakbij Leidsche Rijn is een exotische waterplant verwijderd. Het gaat om de zogenoemde Smalle theeplant. Deze plant staat op de exotenlijst van de Europese Unie. Tot op dit moment was niet bekend dat de plant in Nederland voorkomt. De plant bedreigt de biodiversiteit en is daarom weggehaald. De provincie roept op om geen aquariumplanten in open water te dumpen.

Invasieve soorten moeten zo snel mogelijk worden bestreden, omdat deze exotische planten inheemse soorten verdringen. Voor invasieve planten die op de Europese exotenlijst staan, geldt zelfs een uitroeiplicht. Invasieve soorten zorgen ook voor een lager zuurstofgehalte van het water en belemmeren de doorstroming.

Samenwerking

Deze exoot kon onder meer door een waarnemersnetwerk van vrijwilligers snel worden opgespoord en uiteindelijk verwijderd. De provincie Utrecht heeft samen met gemeente Utrecht en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) werk gemaakt van deze snelle aanpak.

Verwijdering van de Smalle theeplant

Oorsprong

De Smalle theeplant is een snelgroeiende waterplant uit de (sub)tropische moerassen van Latijns-Amerika. De plant mag binnen de Europese Unie niet verhandeld worden.

Voor de bestrijding en beheersing van invasieve soorten in de provincie Utrecht is een subsidieregeling beschikbaar.

Tekst: Marja Eestermans, provincie Utrecht
Foto's: Rick Huisinga (leadfoto: Smalle theeplant)