Minder plastic in de natuur dankzij nieuwe app

WWF Nederland
22-JAN-2020 - Het is van groot belang voor onszelf, maar ook voor bijvoorbeeld zeeschildpadden en andere zeedieren, dat we van onze ‘plasticverslaving’ afkomen. Daarom lanceert het Wereld Natuur Fonds (WWF) de Plastic Afvallen app. Deze app bestaat uit een dertig dagen-challenge waarmee je stapsgewijs en op een leuke manier plastic kunt verminderen. Goed voor jou, goed voor de natuur.

Acht miljoen ton plastic per jaar in zee

Er belanden per uur bijna tien olympische zwembaden aan plastic in zee. Elk jaar komt er maar liefst acht miljoen ton plastic in de oceanen terecht. Als we niks doen dan zal de hoeveelheid in 2030 verdubbeld zijn, met alle gevolgen van dien voor zeedieren en mensen. Daarom moeten we nu met zijn allen in actie komen. Volgens WWF ligt de oplossing deels voor het oprapen: het gebruik van wegwerpplastic liefst zo snel mogelijk stoppen. Lees hier meer over wat WWF doet om het probleem van plastic afval in oceanen tegen te gaan.

Iedereen doet mee!

YouTuber en model Jessie Jazz Vuijk, cabaretier Ronald Goedemondt en 3FM-dj Yoeri Leeflang gaan strijden tegen de ‘PET-rolletjes’ en de ‘calo-rietjes’ en hopen zo heel Nederland te inspireren. Ze worden in hun gevecht tegen de kilo’s intensief begeleid door (Plastic) Fitcoach Mark Schadenberg: “Mensen willen graag kilo’s afvallen voor een lang, gelukkig en gezond leven, maar afvallen van kilo’s plastic zorgt ervoor dat niet alleen de mens lang gelukkig en gezond kan leven, maar ook de wereld en de natuur.” De fitcoach geeft ook tips in de app en hij staat dag en nacht klaar voor deelnemers die hulp nodig hebben.

Dertig dagen-challenge tegen wegwerpplastic

YouTuber Jessie Jazz Vuijk is heel nieuwsgierig naar wat zij zelf kan veranderen: “Ik denk dat kleine aanpassingen al een groot verschil kunnen maken! Het is denk ik iets waar we met zijn allen meer over na moeten denken.”

Cabaretier Ronald Goedemondt is blij dat hij hulp krijgt: “Ik wil geloven in de macht van het individu in het bestrijden van het plastic afvalprobleem. Maar dan moet ik wel weten wat ik kan doen!”

DJ Yoeri Leeflang besteedt in zijn uitzendingen al regelmatig aandacht aan afval in vliegtuigen. Hij wil de dertig dagen-challenge aangaan om in zijn eigen leven wegwerpplasticgebruik terug te dringen: "Iets dat gemaakt is om voor eeuwig mee te gaan, vloekt met eenmalig gebruik."

Doe mee voor een schone zee en download de app

Download zelf ook de Plastic Afvallen App via de App Store of Google Play. De app is ontwikkeld in samenwerking met Elastique.

Tekst en foto: Wereld Natuur Fonds