Nature Today app

Nu met NatureToday.nl: ontdek de natuur rondom je huis

Nature Today
26-MRT-2020 - De ontluikende lente biedt in deze tijd een mooie kans om te ontspannen. Met zijn allen naar natuurgebieden gaan kan echter niet. Met NatureToday.nl ontdek je vanaf nu de vogels, zoogdieren, planten, vlinders en libellen die in jouw directe omgeving leven. Kennis van biologen en tienduizenden natuurliefhebbers wordt voor iedereen toegankelijk en geeft natuurbeleving een nieuwe dimensie.

Afgelopen weekend trokken veel mensen de natuur in om van de lente te genieten. Begrijpelijk in deze vreemde tijd. Het is echter belangrijk om bij elkaar uit de buurt te blijven, ook in de natuur. Je hoeft gelukkig niet naar drukke natuurgebieden om van de natuur te genieten want overal zijn veel verschillende dieren en planten te ontdekken. Ook midden in de stad, bij jou in de straat en in je tuin. De meeste mensen weten echter niet waar ze op moeten letten en hoe je de dieren en planten kunt herkennen. Nature Today biedt daar vanaf vandaag hulp bij. Op NatureToday.nl zie je in één oogopslag welke vogels, zoogdieren, planten, vlinders en libellen je nu tegen kunt komen, op elke plek in Nederland.

Kijk door de ogen van tienduizenden natuurliefhebbers

Bij binnenkomst op NatureToday.nl met je telefoon, tablet of computer zie je direct welke dieren en planten de afgelopen weken in heel Nederland het meest doorgegeven zijn door tienduizenden natuurliefhebbers. Voor elke soort is een mooie foto en een korte beschrijving opgenomen, zodat je de soorten zelf ook kunt herkennen. Voor alle dieren en planten wordt de status weergegeven, bijvoorbeeld dat de zilvermeeuw aan het broeden is en dat de haas haar eerste jongen heeft, de vos drachtig is en dat het bosanemoontje bloeit. Verder publiceren we dagelijks een natuurjournaal, een korte update à la weerbericht over wat er gebeurt in de natuur. Ook zijn alle natuurberichten te lezen die dagelijks door topbiologen van meer dan 30 natuurorganisaties, kennisinstellingen, overheden en terreinbeherende organisaties gepubliceerd worden op NatureToday.com.


Startscherm NatureToday.nl met per soortgroep de soort die de afgelopen twee weken het meest is doorgegeven in Nederland. Door op een foto te klikken krijg je een overzicht per soortgroep. Door op -Kies een locatie- te klikken krijg je (met een Nature Today account) het overzicht voor jouw locatie (Bron: NatureToday.nl) 

Dieren en planten in jouw buurt

Via ‘Jouw locatie’ krijg je met een Nature Today-account direct het overzicht van dieren en planten op de plaats waar je bent. Daarnaast kun je heel eenvoudig elke willekeurige plek in Nederland selecteren en daar het actuele soortenoverzicht van bekijken. Handig als je wilt weten wat je zou kunnen zien tijdens je wekelijkse wandeling of om op afstand mee te kijken met familie of vrienden.

De dier- en plantensoorten worden gesorteerd op volgorde van trefkans. Dit wordt op een ingenieuze manier bepaald op basis van het aantal waarnemingen uit het verleden en de ecologie van de soort. Trekvogels verschijnen bijvoorbeeld alleen in de overzichten als ze in Nederland zijn. Voor de vogels is een koppeling gemaakt met de Live Atlas van Sovon Vogelonderzoek Nederland. De trefkans van de vlinders en libellen wordt mede bepaald door de dagelijkse vlinder- en libellenverwachting van De Vlinderstichting. FLORON heeft van alle plantensoorten de bloeitijden geanalyseerd. De informatie wordt iedere dag ververst. Waardoor we altijd up to date zijn.

Met je Nature Today-account kun je de eerste maand gratis gebruikmaken van 'jouw locatie', daarna kun je al voor € 2,- per maand een jaarabonnement afsluiten.

Ontdek de planten en dieren in je eigen omgeving op NatureToday.nl

Natuuractiviteiten in de buurt

Er is ontzettend veel te genieten, te doen en te leren in de open lucht. NatureToday.nl toont voor elke plek in Nederland welke natuuractiviteiten, na 1 juni, in jouw buurt te doen zijn met een verwijzing naar de website waar je je kunt aanmelden. Categorieën zijn: cursus, doen, jongeren, lezing en vrijwilligers. De honderden activiteiten worden aangeleverd door partners van Nature Today, waaronder Nature’s Gift (DoenKado), KNNV Vereniging voor Veldbiologie, JNM-Jongeren, De Vlinderstichting en de Zoogdiervereniging. Door de huidige omstandigheden zijn de meeste activiteiten natuurlijk voorlopig afgelast. Zodra we weer vrij naar buiten mogen en bijeenkomsten mogen bijwonen kan dit onderdeel op NatureToday.nl echt tot zijn recht komen.


Overzicht van de natuuractiviteiten per categorie (Bron: NatureToday.nl)

Nog maar het begin

Uit enquêtes onder bezoekers van Nature Today blijkt een grote behoefte aan makkelijke toegang tot de enorme hoeveelheid aan locatiegebonden natuurinformatie die ons land rijk is. NatureToday.nl biedt nu al toegang tot een schat aan natuurinformatie. De komende maanden zal de informatie steeds verder uitgebreid worden.

Binnenkort zal de informatie die nu al via NatureToday.nl te bekijken is ook via een Nature Today app beschikbaar komen.

Tekst: Arnold van Vliet, Hidde Hofhuis, Mieke Siebers en Wichertje Bron, Nature Today

Diverse voorbeelden van de inhoud op Nature Today.nl:


Top van meest waargenomen en doorgegeven vogelsoorten in heel Nederland in de afgelopen twee weken. Pijltje geeft aan of het aantal waarnemingen is toe of afgenomen ten opzichte van voorgaande periode. Na het klikken op -Kies een locatie- kun je je eigen locatie selecteren, een adres/postcode invoeren of klikken op een locatie op de kaart (rechterscherm). Vervolgens krijg je de actuele overzichten van soorten en natuuractiviteiten voor die specifieke locatie. Dit kan alleen na het inloggen op NatureToday.nl met je Nature Today account (Bron: NatureToday.nl)


Top van meest waargenomen zoogdiersoorten in Nederland. De soortenoverzichten per locatie zijn te bekijken na inloggen met een Nature Today account (Bron: NatureToday.nl)


Elke dag publiceren we een Natuurjournaal en natuurlijk lopen alle natuurberichten van Nature Today ook in NatureToday.nl. Door op de hartjes in de afbeeldingen van soorten en activiteiten te klikken voeg je deze toe aan je lijst met favorieten. De lijst kun je bekijkenvia het menu-item Profiel onderin de pagina. Je kunt dan makkelijker van je favoriete soorten kijken in welk levensstadium ze zitten. Je kunt de favorieten alleen selecteren als je ingelogd bent met je Nature Today account (Bron: NatureToday.nl)