Irradwaddy rivierdolfijn in de Mekong - Cambodja

Waterkrachtcentrales in Mekong-rivier van de baan

WWF Nederland
29-MRT-2020 - De Cambodjaanse regering heeft de plannen voor de bouw van twee waterkrachtdammen geannuleerd en kondigde aan dat het de komende tien jaar geen nieuwe waterkrachtdammen zal bouwen in de Mekong-rivier. Fantastisch nieuws dat voorkomt dat de kwetsbare biodiversiteit in de Mekongdelta nog verder wordt vernietigd!

De Mekong stroomt van het Tibetaanse plateau naar de Zuid-Chinese Zee via Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. In de hele regio zijn minstens 60 miljoen mensen afhankelijk van de rivier voor hun inkomsten en voedsel zoals vis en rijst. Maar de rivier wordt in toenemende mate bedreigd door de ontwikkeling van waterkracht, klimaatverandering en de illegale handel in wilde dieren.

Cambodja had plannen aangekondigd voor twee dammen in Sambor en Stung Treng, maar beide staan nu voor minstens tien jaar in de wacht. WWF prijst de Cambodjaanse regering voor het stoppen van de ontwikkeling van waterkrachtdammen en zich in plaats daarvan te richten op andere energiebronnen, zoals zonne-energie, om te voldoen aan de groeiende behoefte aan stroom in het land.

Duurzame toekomst stap dichterbij

Marc Goichot, hoofd zoetwater voor WWF in de regio: “Cambodja is een voorbeeld voor andere landen. Een duurzame toekomst voor de tientallen miljoenen mensen in de Mekongdelta komt hiermee dichterbij en het is geweldig nieuws voor de verbazingwekkende dieren in de rivier, zoals de grootste populatie Irrawaddy-rivierdolfijnen ter wereld. Onderzoek laat duidelijk zien dat deze geplande dammen sedimentstromen zouden blokkeren, wat het zinken en krimpen van de delta zou versnellen. De toekomst van de belangrijkste rijstmand van Vietnam, talloze vissersgemeenschappen en economische duurzaamheid op lange termijn zouden dan ernstig zijn bedreigd."

Tekst: Stéphanie van den Merkhof, Wereld Natuur Fonds
Foto: Gerry Ryan, WWF Cambodia (leadfoto: Irrawaddy-rivierdolfijn)