Meles meles. Das

Zes absolute records van de Jaarrond Tuintelling

Vogelbescherming Nederland
13-MEI-2020 - De Jaarrond Tuintelling bestaat vijf jaar! Duizenden vrijwilligers tellen al het leven in hun voor- en achtertuin en geven dat door op Tuintelling.nl. Dat levert een schat aan belangrijke informatie op, maar ook een rits aan interessante feitjes. Daarom zes records die u nog niet wist!
  1. De eerste gierzwaluw van dit jaar bij de Jaarrond Tuintelling werd gemeld op 20 april in Amersfoort. De gierzwaluw wordt niet voor niets de vogel van Koningsdag genoemd, traditioneel het moment dat de eerste zwaluwen zich weer in ons land melden.

Gierzwaluw

  1. In de maand april zijn elk jaar de meeste tellers actief. Vogels zitten dan volop in het broedseizoen, dus er valt genoeg te zien. Dit jaar telden de meeste mensen in de week van 1 april. Niet geheel onlogisch, het was één van de eerste weken dat mensen massaal gingen thuiswerken.

  2. Het recordaantal tellingen staat op 2877. Bijna drieduizend keer is er dus door één persoon op één adres in vijf jaar tijd geteld. Omgerekend is dat bijna twee tellingen per dag! Kunt u het zich voorstellen? Met grote groepen huismussen, gierzwaluwen, diverse soorten vlinders en libellen valt er in elke tuin meer dan voldoende te zien en te tellen, mits er voldoende groen is natuurlijk.

Meisjes zien een sleedoornpage in een vlindertuin

  1. Het recordaantal soorten in één tuin staat op 1615. Dat is twee keer zoveel als de nummer twee: 850 soorten. Zoveel soorten in één tuin is wel uitzonderlijk. Maar deze tuin in Terborg bestaat ook uit meerdere tuinen en een weiland dat grenst aan een rivier. Er is een kikkerpoel, er zijn houtwallen, rietkragen, een kleine boomgaard en veel wilde bloemen. Een oase voor de natuur dus, en dat is te zien aan het aantal soorten dat hier leeft.

Egel

  1. In maar liefst 33 tuinen is de afgelopen vijf jaar een das is waargenomen! In zeven tuinen werd een zeearend gezien, niet geheel onlogisch wonen deze mensen in de buurt van de Oostvaardersplassen, Biesbosch of in de waterrijke delen van Friesland. Ook leuk: bijna één op de vier tellers heeft een egel in de tuin gezien.

  2. Op basis van de data van de Jaarrond Tuintelling is de achteruitgang van merels door het usutu-virus als eerste gesignaleerd. Een triest record, maar het laat direct zien hoe belangrijk het is dat mensen regelmatig in hun tuin de dieren tellen. Door het analyseren van deze gegevens is het direct duidelijk hoe het met de verschillende soorten vogels, vlinders en zoogdieren gaat.

Merel

Benieuwd hoe de Jaarrond Tuintelling werkt? Kijk eens op www.tuintelling.nl voor de actuele informatie en hoe je mee kunt doen. Om te vieren dat de Jaarrond Tuintelling vijf jaar bestaat is er op 20 juni een Bioblitz: 24 uur lang tellen vrijwilligers het leven in hun tuin. Een ideaal moment om aan te haken!

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Harvey van Diek; Joop Verburg; Luc Meert; Pixabay