Staatsbosbeheer interviewt Nederlandse natuur in podcastserie 'Groene Oren'

Staatsbosbeheer
24-JUL-2020 - Staatsbosbeheer maakt een podcastserie ‘Groene Oren’ waarin bijzondere dieren uit de Nederlandse natuur als ‘studiogast’ worden geïnterviewd over hun dagelijks leven. De tweede aflevering is gisteren online gekomen, waarin je actrice Lies Visschedijk hoort als gentiaanblauwtje.

Bekende acteurs en cabaretiers

In de podcast 'groene oren' wordt de natuur geïnterviewdIn de eerste aflevering van ‘Groene Oren’ vertelt de nachtzwaluw over wat hij zoal doet in Zuid-Congo (spoiler: niet veel, vooral een beetje mijmeren) en hoe hij indruk probeert te maken op de vrouwtjes in Nederland. De dieren worden gespeeld door bekende acteurs en cabaretiers. Zij zijn voorafgaand aan ‘het interview’ door Staatsbosbeheer gebrieft, zodat ze zich helemaal kunnen inleven in het dier. Ze weten niet welke vragen ze krijgen, wat een spontane talkshow-dynamiek oplevert tussen interviewer en dier. 

Het idee om ‘Everything is alive’ naar de natuur te trekken is van multimedia journalist Martijn van Tol van deStudio, die ook de productie verzorgt. Daniel Cornelissen is de nachtzwaluw, Lies Visschedijk het gentiaanblauwtje, Wart Kamps de hazelmuis en Leopold Witte de zandhagedis. De dieren worden geïnterviewd door Chris Bajema die de succesvolle podcasts ‘Man met de microfoon’ en ‘Lockdown’ maakt.

Belang van bescherming van de natuur

De interviews worden aangevuld met een gesprek met een ecoloog of een boswachter die meer achtergrondinformatie geeft over de soort en vertelt wat in het beheer gedaan wordt om de soort te beschermen. Staatsbosbeheer probeert met de podcastserie op een laagdrempelige manier mensen te wijzen op het belang van de bescherming van de natuur. Daarom zijn ook juist deze vier soorten gekozen: fascinerende dieren die gewoon in Nederland leven, die voorkomen in een bepaald type landschap, en die Staatsbosbeheer, waar nodig, een handje helpt bij het beheer.

Luister de podcast

De podcast ‘Groene Oren’ is te vinden in de bekende podcastplayers, zoals Apple Podcasts en Spotify, en is ook te beluisteren op onze website. De serie bestaat uit vier afleveringen en iedere twee weken verschijnt een nieuwe aflevering.

Tekst: Staatsbosbeheer
Foto: Floor Rieder