Dropplant

Natuurjournaal 14 augustus 2020

Nature Today
14-AUG-2020 - Dropplant bloeit, zwartkop trekt weg uit Nederland.

Hij ziet er vrolijk uit, zijn bladeren smaken naar anijs en de geur doet aan typisch Nederlands snoepgoed denken: de dropplant, of dropnetel, staat in bloei. De naam doet anders vermoeden, maar deze plant wordt niet gebruikt bij de bereiding van drop. Hij wordt met name in tuinen gebruikt, maar komt in een enkel geval verwilderd in Nederland voor. De dropplant is inheems in Noord-Amerika, waar hij door Apache-indianen al als geneesmiddel werd gebruikt.

Het is duidelijk waar de zwartkop zijn naam aan te danken heeft

De zwartkop, het neefje van de tuinfluiter en de braamsluiper, is begonnen met de reis naar zijn overwinteringsgebied: Zuid-Engeland, Spanje, Marokko of Algerije. Hoewel de zwartkop moeilijk te zien is, is zijn zang opvallend helder. Het gaat goed met de zwartkop in Nederland, dus je hebt zijn vrolijke lied vast wel eens gehoord tijdens een boswandeling. Als alle zwartkoppen weg zijn, zal het weer een beetje stiller zijn in de Nederlandse bossen!

Luister hier naar het geluid van de zwartkop (Bron: Jorge Leitão, Xeno-canto)

De JNM - Jongeren in de Natuur organiseert in de laatste week van augustus een zomerkamp. Vanaf 23 augustus kijken ze een week lang op Schiermonnikoog naar vogels en doen ze excursies en spelletjes. Kijk snel op hun pagina voor meer informatie!

Ontdek de natuur in jouw omgeving op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, Nature Today Go
Foto's: Anna, Flickr (leadfoto: dropplant); Mark Zekhuis, Saxifraga