Bruinrode heidelibel

Natuurjournaal 28 augustus 2020

Nature Today
28-AUG-2020 - Rode heidelibellen en pampagras.

PampasgrasGisteren schreven we al dat er in Nederland drie soorten rode heidelibellen zijn. Ook de bruinrode heidelibel kun je nu zien vliegen. Net als de bloedrode heidelibel komt deze soort door heel Nederland voor. Hij is lastig te onderscheiden van de steenrode heidelibel, die ook nu vliegt en op dezelfde plaatsen voor kan komen als de bruinrode heidelibel. Benieuwd hoe je deze soorten uit elkaar kunt houden? Kijk dan eens hier. Alle soorten rode heidelibellen vliegen nog tot in oktober; tijd zat om te oefenen!

In tuinen zie je soms hoge grassen met nog hogere pluimen staan. De kans is groot dat dit pampagras is. Pampagras is de geslachtsnaam van verschillende soorten grassen, waarvan er één bijzonder populair is in Nederlandse tuinen. Sinds 2008 wordt deze soort steeds vaker in de Nederlandse natuur waargenomen. Ondanks De bloeiwijze, een grote witte pluim, is niet te missen. Vanaf nu kan je de soort in bloei zien staan, in tuinen en misschien ook het wild.

Zin om bij te dragen aan onderzoek naar de Nederlande natuur? Dat kan! Komend weekend organiseert de zoogdiervereniging de Nationale Vleermuistelling. Je hoeft alleen maar in de tuin te zitten en te kijken of je vleermuizen ziet, iedereen kan meedoen!

Ontdek de natuur in jouw omgeving op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, Nature Today Go
Foto's: Ab Baas, Saxifraga (leadfoto: bruinrode heidelibel); Rutger Barendse, Saxifraga