Gele aardappelbovist

Natuurjournaal 3 september 2020

Nature Today
3-SEP-2020 - Duinpieper heeft doortrekpiek en gele aardappelbovist komt op.

De duinpieper is een zeldzame doortrekker die nu zijn piek in Nederland heeft. Deze flinke pieper broedt niet meer in Nederland, maar is rond deze tijd van het jaar wel af en toe te spotten. Hij valt maar weinig op, maar wie hem wil zien, doet er goed aan te kijken op kale heideterreinen. Duinpiepers overwinteren in een heel klein gebied ten zuiden van de Sahara. Hun overwinteringsgebied is in totaal maar vijftig kilometer breed!

Duinpieper

Met het najaar in aantocht wordt de gele aardappelbovist steeds talrijker in Nederland. Deze paddenstoel lijkt inderdaad wel wat op een aardappel, met zijn gele kleur en bolle vorm. De gele aardappelbovist eten is echter een slecht idee, want hij is behoorlijk giftig. Aardappelbovisten zijn stuifzwammen, die hun sporen massaal uitstoten wanneer ze rijp zijn. Dit kun je zelf ook zien, wanneer je er voorzichtig tegenaan tikt. De gele aardappelbovist komt algemeen voor in heel Nederland, let er eens op tijdens een herfstwandeling.

Wil je meer leren over vissen? Dat kan! RAVON organiseert op zaterdag 17 oktober de Visexcursie Leuvenumse en Hierdense beek, leuk voor zowel leken als experts! Klik op de link voor meer informatie en om je op te geven.

Ontdek de natuur in jouw omgeving op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, Nature Today Go
Foto's: Willem van Kruijsbergen & Mark Zekhuis, Saxifraga