Parus caeruleus. Pimpelmees

Natuurjournaal 3 november 2020

Nature Today
3-NOV-2020 - Cetti's zanger gaat de winter in en tijd om de nestkast schoon te maken.

De cetti's zanger valt niet op door zijn wat saaie, bruine uiterlijk, maar dat compenseert hij met zijn zang. Wie goed luistert, kan hem luid en duidelijk 'cet-ti cet-ti, cet-ti' horen zingen. Met name in de Biesbosch is dit inmiddels een bekend geluid, want de cetti's zanger is aan een flinke opmars in Nederland bezig. Dit kleine zangvogeltje is gevoelig voor strenge winters en weet zich steeds beter te handhaven nu de winters gemiddeld milder worden. Cetti's zangers zijn korteafstandtrekkers, die in de winter minder in Nederland worden waargenomen dan in het voor- en najaar.

Luister hier naar het geluid van de cetti's zanger (Bron: Xeno-canto)

Cetti's zanger

In november is er in de tuin vaak niet veel te doen, maar wie toch een nuttig klusje wil doen, kan nu mooi de nestkast schoonmaken. Wanneer het koud wordt, kruipen vogels graag weg in een nestkastje. Met name mezen, maar ook boomkruipers, schuilen hier in de winter. Het is natuurlijk wel zo fijn als dit een schoon plekje is. Haal dus het oude nestmateriaal uit de kast, giet er kokend water in tegen vlooien en luizen en borstel dan de kast schoon met water. Zo is de nestkast klaar voor de winter!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Rob Zweers, Flickr