Geranium robertianum. Robertskruid

Natuurjournaal 8 april 2021

Nature Today
8-APR-2021 - Robertskruid bloeit, cetti's zanger weer te horen.

In en langs bossen en struwelen en ook op muren kun je nu het mooie robertskruid zien bloeien. De soort heeft sierlijke roze bloemetjes, maar ook een bijzonder onaangename geur. Daardoor wordt hij weinig gegeten door dieren. Dat heeft als voordeel dat hij extra goed te zien blijft. Over de naamgeving van robertskruid zijn verschillende verhalen te lezen. Robert zou zijn af te leiden van ruber, het Latijnse woord voor rood. Een alternatieve verklaring is dat een aartsbisschop genaamd Robert de plant gebruikte als geneesmiddel tegen ontstekingen en huiduitslag. Het is hoe dan ook een betere naam dan de oude naam, 'stinkende ooievaarsbek'.

Cetti's zanger

De cetti's zanger is een vogeltje met een niet zo spectaculair, bruingrijs uiterlijk. Dat compenseert hij door een opvallend lied te zingen: "Cet-ti cet-ti, cet-ti!" Vanaf nu is dit herkenbare deuntje steeds beter te horen, want de cetti's zanger keert weer terug naar Nederland. In de Biesbosch, Zeeland en Zuid-Holland komt de soort regelmatig voor. Luister maar eens of je zijn geluid kunt herkennen.

Luister hier naar het geluid van de cetti's zanger (Bron: Lars Buckx, Xeno-Canto)

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga; Luc Hoogenstein, Saxifraga