Egel

Natuurjournaal 5 november 2020

Nature Today
5-NOV-2020 - Grote zee-eend te zien aan de kust, egel gaat in winterslaap.

In de winter worden langs de Nederlandse kust vaak grote zee-eenden gezien. Ze broeden onder andere in Scandinavië, maar komen rond deze tijd van het jaar naar zuidelijker gelegen zeeën. De zwarte zee-eend bevindt zich bijna het hele jaar op open zee, maar wordt in Nederland af en toe gespot op zoet water in het binnenland. Ook zijn ze in groepen aan de kust waar te nemen, met name ten noorden van de Waddenzee en in de Voordelta. In vlucht zijn grote zee-eenden goed te herkennen aan hun witte achtervleugel. Daarnaast heeft het mannetje een opvallende witte vlek onder zijn oog, die hem onderscheidt van andere op zee levende eenden.

Grote zee-eend

De egel brengt de winter door in winterslaap en gaat daarom nu op zoek naar een fijn plekje om de komende periode door te brengen. Tijdens de winterslaap daalt de temperatuur van de egel flink, naar vijf tot tien graden Celsius, en ook zijn hartslag en ademhaling vertragen. In deze periode verliezen egels dertig procent van hun lichaamsgewicht, maar gelukkig hebben ze de afgelopen maanden een vetreserve aangelegd. Egels willen graag een dak boven hun hoofd tijdens de winterslaap, dus maken ze een nestje van bladeren en takken. Als je egels in de tuin een handje wil helpen, laat dan een stapel bladeren liggen. Wie weet overwintert er wel een egel bij jou in de tuin!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Joep van Belkom; Andrew Reding, Flickr