Mustela putorius. Bunzing

Natuurjournaal 10 november 2020

Nature Today
10-NOV-2020 - Bunzing gaat de winter in en kans op pestvogels.

De jongen van de bunzing zijn al een tijdje volwassen en alle bunzings bereiden zich voor op de winter. Ze zijn voornamelijk nachtactief, maar worden in de herfst, wanneer de jongen leren jagen, ook wel overdag gezien. Ook 's winters zijn ze vaker overdag actief dan in de zomer. Bunzings komen voor in verschillende soorten landschappen, maar zoeken in de winter graag boerderijen op. Hier kunnen ze lekker warm blijven in stro en hooi, en genieten van de muizen en ratten die er te vinden zijn. De wintervacht van de bunzing is langer dan de zomervacht, en ziet er lichter uit, omdat de winterse ondervacht door de bovenlaag heen komt.

Pestvogel

De pestvogel is een opvallende en mooie verschijning met zijn kuif en heldergele vleugel- en staarteindes. Pestvogels broeden niet in Nederland, maar worden in de winter af en toe in het noorden van het land waargenomen. Soms, wanneer er in het hoge noorden geen bessen te vinden zijn, komen ze massaal naar Nederland om hier bessen te eten; dan spreken we van een invasiejaar. Dit kan al rond deze tijd van het jaar plaatsvinden, maar zou ook zomaar nog in februari kunnen gebeuren. Wat ze dit jaar gaan doen, blijft nog de hele winter spannend!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Martin Mollet, Saxifraga; Gertjan van Noord, Flickr