RAVON dag 1044px

RAVON-dag 2020: webinar voor vrijwilligers

Stichting RAVON
11-NOV-2020 - Op zaterdag 14 november vindt de 2020-editie van de RAVON-dag plaats: het jaarlijkse evenement voor vrijwilligers, onderzoekers en geïnteresseerden die zich bezighouden met reptielen, vissen en amfibieën. Ook dit jaar is er weer een uiteenlopend programma, dat geheel online te volgen is. Deelname is gratis; aanmelden is vereist.

Wat kun je verwachten?

Interactieve presentaties over de huidige status van de vuursalamander, de paling, de stikstofproblematiek en het Deltaplan Biodiversiteit, afgewisseld met filmpjes, een heus prijzenfestijn en verrassende intermezzo's. 's Middags kun je drie digitale basiscursussen volgen voor de herkenning en determinatie van reptielen, amfibieën en vissen.

Meld je aan voor de online RAVON-dag

Programma uitgelicht

De salamanderetende schimmel: een onzichtbare pandemie?
Tien jaar na de eerst geconstateerde uitbraak van de salamanderetende schimmel B. salamandrivorans (Bsal) zijn er nog steeds vuursalamanders in Nederland aanwezig, zij het in zeer lage aantallen. Hoe staat de populatie er nu voor en wat weten we inmiddels over Bsal-uitbraken in de rest van Europa? Welke vorderingen zijn er gemaakt door onderzoeksgroepen? Lezing door Dr. Annemarieke Spitzen.

Zieke kikker

Red de Paling
De paling staat symbool voor de trekvisproblematiek. Deze langlevende soort plant zich voort in de Sargossa-zee en reist naar het zoete water om daar op te groeien. Maar de soort kampt onderweg met allerlei tegenslagen waardoor de palingbestanden sterk zijn afgenomen. Lezing door Msc. Martijn Schiphouwer.

Paling

De stikstofproblematiek nader uitgediept
Volop in het nieuws en prominent op de maatschappelijke agenda: de stikstofproblematiek. Hoe werkt dat nu met die stikstof? Welke gebieden zijn extra gevoelig en hoe herken je de signalen van stikstofstapeling in het veld? Ook wordt ingegaan op de mogelijke maatregelen om de negatieve effecten van stikstofstapeling te verminderen. Lezing door Drs. Maaike Weijters van onderzoekcentrum B-ware. 

Hoe werkt dat nu met stikstof?

Het Deltaplan Biodiversiteit
De biodiversiteit is essentieel voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving. Natuurorganisaties, boeren, wetenschappers, banken en bedrijven zijn zich bewust van dit probleem en hebben de handen ineen geslagen. Sinds 2018 verenigden 62 partners zich om samen te werken aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel is actief op zes thema's om herstel van biodiversiteit in Nederland te realiseren. Lezing door Prof. dr. Koos Biesmeyer.

Sinds 2018 hebben 62 partners zich verenigd om samen te werken aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel

Digitale cursussen

In de middag zijn er drie digitale basiscursussen die je kunt volgen voor de herkenning en determinatie van reptielen, amfibieën en vissen.

Meer informatie

Tekst: Jeroen van Riet, RAVON
Foto's: Kris Joosten; Anna Luijten; Jelger Herder; B-ware; Deltaplan Biodiversiteit