Gedeputeerde ten Bolscher plant met kinderen op landgoed Vilsteren de pronkboom, symbool voor de duizenden bomen die er bij komen.

Overijsselse landgoederen planten duizenden bomen

Provincie Overijssel
19-NOV-2020 - Op vijftig landgoederen in Overijssel is op woensdag 18 november een pronkboom geplant. Door het planten van deze pronkboom committeren de landgoederen zich aan de afspraak om op hun landgoed tijdens dit plantseizoen minstens duizend bomen te planten. De pronkboom staat hier symbool voor. De pronkbomen zijn een gift van Provincie Overijssel.

De plantactie op de landgoederen is onderdeel van het manifest ‘klimaatrobuuste landgoederen’. Bovendien tellen de bomen mee bij de actie ‘Iedereen een Boom’ en sluit het ook goed aan bij de nieuwe landelijke Bossenstrategie van het Rijk en de provincies. Deze werd gisteren naar buiten gebracht.

Landgoed Vilsteren

Als symbolische start werd op landgoed Vilsteren door twee kinderen een pronkboom gepland. De kinderen kregen hulp van gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher. De kinderen van de dorpsschool in Vilsteren zijn van plan om de pluktuin en het voedselbos waar de boom staat regelmatig te bezoeken. Ze willen ook helpen met het onderhoud. Gedeputeerde ten Bolscher: “Ik vind het belangrijk en mooi dat kinderen bomen planten. Zij zien de bomen tijdens hun leven groter worden en zijn zich dan verwacht ik ook meer bewust van het belang van bomen in onze leefomgeving.” 

Gedeputeerde Ten Bolscher overhandigt landgoedeigenaar Liesbeth Cremers van landgoed Vilsteren een herdenkingsbordje voor de bomen die dit plantseizoen geplant gaan worden

Liesbeth Cremers, mede-eigenaar van landgoed Vilsteren: “We vinden het belangrijk om landgoederen in Overijssel klimaatbestendig te maken. Daar hoort ook klimaatbestendig bosbeheer bij. Samen met Overijssels Particulier Grondbezit, de OPG, roepen we landgoederen in Overijssel op om komende tijd duizenden bomen te planten.”

Groene Lopers

Ook in vijf Overijsselse steden en dorpen zijn vandaag bomen geplant: 550 exemplaren. Dit werd gedaan door de Groene Lopers. Groene Lopers zijn ‘parelsnoeren’ van groene buurtinitiatieven. Zij geven ieder 110 bomen weg aan particulieren en verenigingen. 

Gratis boom rond Kerst

Ook mensen die vandaag niet betrokken waren bij de verschillende acties, kunnen zelf een boom planten. In een tuin met een beetje ruimte kun je al een kleine boom kwijt. De provincie wil 1,1 miljoen bomen in Overijssel planten om klimaatverandering tegen te gaan. Inmiddels staat de teller op ruim 25.000, dus er kunnen nog wel wat bomen bij. En het mooie is: iedereen kan meedoen. Vooral nu, nú is het plantseizoen. Je kan zelfs een gratis boom krijgen tijdens de kerstcampagne van Iedereen een Boom.

Gedeputeerde ten Bolscher: “Mensen planten komende tijd massaal kerstbomen in hun huis, mijn oproep is: plant juist nu een boom buiten. Dat is goed voor de biodiversiteit, het klimaat en ziet er ook nog eens mooi uit.” Op Iedereeneenboom.nl of de Facebookpagina Mooi Leven Overijssel zie je hoe je mee kunt doen.

Tekst en foto's: Provincie Overijssel