Veldspitsmuis

Natuurjournaal 24 november 2020

Nature Today
24-NOV-2020 - Veldspitsmuis gaat winter in, berk verliest eindelijk blad.

Winter komt er ook aan voor de veldspitsmuis, maar veel verandert er niet voor dit kleine zoogdiertje. Hij blijft de hele winter actief en legt geen wintervoorraad aan. De veldspitsmuis heeft het vaak druk met eten zoeken, want hij moet dagelijks zijn gewicht aan eten binnen krijgen. Gelukkig is hij niet zwaar: hij weegt maximaal veertien gram. Veldspitsmuizen zijn minder schuw en bewegen rustiger dan andere spitsmuissoorten. Toch zul je ze niet snel tegenkomen, want het is een zeldzame soort in Nederland.

Nu de herfst en winter gemiddeld warmer zijn, verliezen bomen steeds later hun blad. Berken verliezen bijvoorbeeld nu pas hun laatste rode of gele bladeren. Dat is zeer laat voor de tijd van het jaar. Het is een interessant voorbeeld van klimaatverandering, dat door iedereen dichtbij huis waar te nemen is. Heeft de berk bij jou in de buurt nog bladeren?

Ruwe berk

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Rudmer Zwerver, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga