Ruwe berk katjes

Natuurjournaal 4 april 2023

Nature Today
4-APR-2023 - Berk in bloei en zoek haar van de haas.

De berken – ruwe berk en zachte berk – komen nu in bloei. Dat is slecht nieuws voor mensen met hooikoorts, want de mannelijke katjes produceren heel veel allergeen pollen. De hoogste pollenconcentraties worden verwacht tussen 8 en 20 april. Soms zie je de gele wolkjes uit de katjes stuiven. Ze groeien aan het uiteinde van de twijgen, zo worden ze makkelijk door de wind in beweging gebracht. De vrouwelijke katjes zitten iets eerder op de tak en staan rechtop als stekelige knotsen.

Een plukje haar van een haas

Als de hazen rammelen, vliegen de haren in het rond! Bij de gevechten gaat het er hard aan toe. Het zijn niet alleen de mannetjes die vechten om een vrouwtje, de vrouwtjes doen net zo hard mee. Er worden rake trappen uitgedeeld, die soms zelfs tot de dood leiden. Je kan je voorstellen dat zo’n fikse trap met de achterpoten schade aan kan richten bij de tegenstander. Wij kunnen dat soms zien omdat we plukken haar in een weiland vinden. Maar hoe weet je nu dat die pluk haar van een haas is en niet van een konijn? Nu komen konijnen sowieso minder voor tegenwoordig, maar toch. Je kan het zien aan de kleur van het wolhaar, de wollige ondervacht die tussen de dekharen groeit. Daar is een eenvoudig ezelsbruggetje voor: wolhaar van haas is wit en dat van konIJn is grIJs.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl & Mike Hirschler, IVN
Foto’s: Piet Zomerdijk, Saxifraga; Jeroen Kloppenburg, Weylin Tracking