Lammergier

Gouden Lepelaar voor Liesbeth Portheine

Vogelbescherming Nederland
24-NOV-2020 - Vogelbescherming Nederland heeft uit handen van directeur Fred Wouters de Gouden Lepelaar uitgereikt aan Liesbeth Portheine voor haar beschermingswerk voor de lammergier. De Gouden Lepelaar wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die zich uitzonderlijk heeft ingezet voor de bescherming van vogels.

Vanwege corona werd het dit keer een uitreiking in de openlucht met veel afstand houden en mondkapjes. Toch was er een goede reden om juist nu, tijdens de coronapandemie, de prijs uit te reiken: Liesbeth was ernstig ongeneeslijk ziek. Zij overleed een paar dagen na de uitreiking.

Lammergier

Verliefd op de lammergier

Liesbeth Portheine raakte diep onder de indruk van lammergieren tijdens een bergwandeling in het Cantabrisch Gebergte in Noord-Spanje. Een lammergier vloog zo dicht langs haar dat hun blikken elkaar troffen. De felle roodomrande ogen, de scherpe lijnen en de indrukwekkende zwarte baardveren zouden niet meer van haar netvlies verdwijnen.

Lammergier van dichtbij

Liesbeth verdiepte zich in de lammergier en ontdekte al snel dat het helemaal niet goed met ze gaat. Na contact met FCQ, de Spaanse organisatie die de bedreigde lammergieren hun oorspronkelijke leefgebied wilde teruggeven, besloot Liesbeth om in Nederland aan de slag te gaan.

Het Lammergier Fonds

Liesbeth richtte een Nederlandse stichting op: het LGF, het Lammergier Fonds. Ze kocht een hooggelegen ruïne in Spanje, die op haar kosten volledig is herbouwd tot een studiecentrum voor lammergieren: voor ecologisch onderzoek, als educatiecentrum voor scholen en de lokale jeugd en als start voor excursies.

Samen met de Spaanse organisatie konden daardoor grote stappen voor het beschermen van lammergieren worden gezet. Zo werd door het uitzetten van jonge lammergieren de populatie versterkt en tevens werd er gewerkt aan draagvlak onder de lokale bevolking. Dat laatste gebeurde onder meer door streekproducten, zoals kaas, te koppelen aan de lammergier. Dat leverde meer inkomsten voor herders op en meer opbrengsten uit toerisme. Het oorspronkelijke landschap herstelde door de begrazing met de schapen waardoor meer open ruimte ontstond voor fauna en voedsel voor de lammergier.

Liesbeth Portheine

Een groot succes

Liesbeth Portheine was overal bij, dacht en deelde mee en maakte projecten financieel mogelijk. Het succes is zo groot dat de Nederlandse stichting van Liesbeth onlangs opgeheven kon worden wegens succes: de populatie lammergieren in Spanje is verdrievoudigd en houdt zichzelf nu natuurlijk in stand.

Vogelbescherming Nederland is dankbaar dat ze Liesbeth Portheine nog vlak voor haar overlijden konden eren met haar werk voor het behoud van de lammergier.

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto's: Pixabay; Vogelbescherming Nederland