Lepelaar

Gouden lepelaar voor Charles Brosens

Vogelbescherming Nederland
13-APR-2021 - Vogelbeschermer Charles Brosens uit Zundert heeft dit weekend de Gouden Lepelaar ontvangen, de onderscheiding van Vogelbescherming Nederland voor het op uitzonderlijke wijze beschermen van vogels. Als kleine jongen raakte Charles Brosens al gefascineerd door vogels. Het resulteerde in vijftig jaar vol passie en belangeloos vogels beschermen.

Charles Brosens

In Zundert en omstreken staat de heer Brosens bekend als ‘de man van het Vogelrevalidatiecentrum’, dat dit jaar veertig jaar bestaat. Vanaf 1980 bouwde Brosens enkele percelen bij zijn huis voor de opvang van vogels. Sinds die tijd is het centrum uitgegroeid tot een professionele organisatie, gerund door 120 vrijwilligers. Naast de opvang van vogels en inmiddels ook zoogdieren, organiseert het centrum lezingen en tentoonstellingen voor basisscholen.

Maar Brosens deed nog veel meer voor de bescherming van vogels. Zo is hij medeoprichter van de Vogelwerkgroep Zundert, werkt hij als vrijwilliger aan biodiversiteit op erven en geeft hij al vijftien jaar vogelcursussen voor liefhebbers. Ook was hij nauw betrokken bij de actiegroep die voorkomen heeft dat het natuurgebied De Maatjes begin jaren zeventig werd drooggepompt.

De Gouden Lepelaar wordt sinds 1974 door Vogelbescherming Nederland uitgereikt aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze inzet voor het beschermen van vogels. Charles Brosens verdient deze prijs voor zijn levenslange inzet voor vogels en als persoon die het beschermen van vogels in Brabant op de kaart heeft gezet. In 2020 ging de Gouden Lepelaar naar Liesbeth Portheine, uit Rhoon, voor haar inzet voor het beschermen van gieren.

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Vogelbescherming Nederland