Ontbossing in de Amazone

Ontbossing Braziliaanse Amazone op hoogste niveau sinds 2008

WWF Nederland
4-DEC-2020 - Uit satellietdata van het Braziliaanse ruimteagentschap INPE blijkt dat in de periode van augustus 2019 tot eind juli 2020 elfduizend vierkante kilometer Amazonebos verloren is gegaan. In de afgelopen twaalf jaar is de ontbossing in het Braziliaanse deel van de Amazone niet zo hoog geweest als nu. Hoe veel rampjaren kan de Amazone nog hebben?

Merijn van Leeuwen, Amazone-expert van het Wereld Natuur Fonds rekent voor: “Er is in de Braziliaanse Amazone in één jaar tijd een gebied weggekapt vergelijkbaar met het totale aeraal bos in Nederland en dat maal drie! Grote stukken regenwoud, bos en savanne worden in Brazilië ontbost en in brand gestoken voor met name landbouw en veeteelt. Wat het nog erger maakt, is dat bestaande landbouwgronden veel beter benut kunnen worden. Je hoeft hiervoor geen boom meer om te hakken.”

EU is topimporteur

Volgens Van Leeuwen moeten we niet alleen kijken naar de Braziliaanse autoriteiten, maar zeker ook naar onszelf: “De EU, en ook Nederland, is nog altijd topimporteur van soja, palmolie, cacao en vlees. We zijn in Europa verantwoordelijk voor een derde van de wereldwijde import van producten die verband houden met ontbossing. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de enorme hoeveelheden CO2 die vrijkomen bij de branden en bijdragen aan klimaatverandering, en bovendien slecht zijn voor de gezondheid.”

Ruim 1,1 miljoen Europeanen willen een sterke bossenwet

Ontbossing in de AmazoneOp dit moment is er geen Europese wetgeving die ervoor zorgt dat producten waarvoor ontbost is niet de Europese markt kunnen bereiken. WWF voert daarom samen met ruim honderd andere organisaties, zoals Greenpeace en Vogelbescherming Nederland, druk uit op de EU en de Nederlandse overheid voor een stevige Europese Bossenwet. Tot en met tien december kunnen Europese burgers aan de Europese Commissie laten weten wat er in zo’n wet moet komen te staan. Al ruim 1,1 miljoen mensen hebben hun stem laten horen voor een wet die moet vastleggen dat de EU geen soja, palmolie of andere grondstoffen meer toelaat als hiervoor tropisch woud of savanne recent is ontbost.

Eigen belang

"Alleen maar denken aan eigen belang kan niet meer", vindt WWF. Het Amazonegebied beïnvloedt de rest van de wereld. Het is van groot belang om te voorkomen dat we een onomkeerbaar punt van verdroging van het gebied bereiken. Dit heeft niet alleen desastreuze gevolgen voor de dieren die er voorkomen, maar ook voor de mensen die er leven.

Tekst: WWF Nederland
Foto: ©Marizilda Cruppe, WWF-UK