Vipera berus. Adder

Natuurjournaal 9 december 2020

Nature Today
9-DEC-2020 - Herken de raaf aan zijn staart; adder houdt winterslaap.
Deel deze pagina

De raaf blijft de hele winter in Nederland. Raven zijn aaseters, die in de winter vooral dieren eten die door honger zijn gestorven. Het is (onder andere) daarom belangrijk dat deze dieren in natuurgebieden blijven liggen, en niet worden weggehaald. Als het gesneeuwd heeft, vallen raven als grote zwarte schaduw op in het witte bos. In Nederland is die kans maar klein, en zal je hem vooral door te luisteren kunnen herkennen. Raven maken een typisch geluid, dat klinkt als 'crox-crox'. Als je een grote zwarte vogel ziet vliegen, kijk dan naar zijn staart: raven hebben een ruitvormige staart, kraaien een afgeplatte staart.

Luister hier naar het geluid van de raaf (Bron: Baltasar Pinheiro, Xeno-canto)

Raaf met de duidelijk herkenbare ruitvormige staart

Nu het buiten te koud is om actief te zijn, houden adders hun winterslaap. Ze bevinden zich tussen wortels van bomen of in konijnenholen, waar vorst niet kan komen. Het zijn vaak plekken die overgroeid zijn door bramen of andere struiken. In het voorjaar komt dit goed van pas, omdat de adders dan veilig kunnen opwarmen in de zon. Dit doen ze vaak in groepjes, en met name in maart kun je meerdere adders samen zien zonnen. Zover is het nu nog niet; eerst moet de adder de koude winter overbruggen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Martin Mollet, Saxifraga; Hans Dekker, Saxifraga

Deze website maakt gebruik van cookies. Wilt u meer informatie over cookies en welke worden opgeslagen?
Lees de cookieverklaring. Niet meer tonen