Zeebrasem en zeebaars

Natuurjournaal 19 december 2020

Nature Today
19-DEC-2020 - Prachtige baardman hele winter te zien, zeebaars en zeebrasem naar diepere wateren vertrokken.

De opvallende kleuren van de baardman zijn nog steeds te zien in de donkere wintermaanden. Dit mooie vogeltje blijft de hele winter namelijk in Nederland. 's Zomers is de baardman met name in uitgestrekte rietvelden te vinden. In de winter gaat hij zwerven, en kan dan ook in kleinere rietvelden gevonden worden. Ook zijn dieet verandert: in de zomer at hij nog insecten, maar nu eet hij riet en rietgras. Kijk eens goed om je heen: misschien is hij ook wel in natuurgebieden in jouw buurt te zien!

Baardman, of baardmannetje

Eerder schreven we al over de forel en de zalm, die van zoet naar zout water migreren. Sommige zoutwatervissen migreren ook afhankelijk van de seizoenen. Zeebrasem en zeebaars bijvoorbeeld. Deze soorten komen in de zomer in de delta voor, maar zijn nu naar diepere wateren getrokken. Hier houden ze een winterrust en wachten het warmere voorjaar af. Duikers kunnen beter op zoek gaan naar zeenaaktslakken, want deze vissen zullen ze niet snel tegenkomen!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Tim Sheerman-Chase, Flickr; Radovan Václav, Flickr