Emberiza citrinella. Geelgors

Natuurjournaal 26 december 2020

Nature Today
26-DEC-2020 - Groepjes geelgorzen verzamelen zich en ingekorven vleermuis is verhuisd.

In de winter zoekt de geelgors het gezelschap van zijn soortgenoten op. Je kunt in het oosten van het land nu groepjes geelgorzen zien, die gezellig samen naar eten zoeken. Er zijn zelfs gevallen bekend van honderden geelgorzen die zich verzamelen in Zuid-Limburg! Kijk (misschien tijdens een kerstwandeling?) eens of je zo'n groepje geelgorzen kunt vinden; ze bevinden zich in halfopen landschappen op het platteland en in bosranden.

Ingekorven vleermuis

De ingekorven vleermuis is verhuisd naar zijn winterverblijf. In de zomer maakt deze vleermuissoort vaak gebruik van gebouwen waarin het warm is. Met name zolders van kerken en kloosters zijn geliefd. Voor de winter verhuist hij naar koelere plekken, zoals grotten, tunnels en kelders. In Nederland overwintert de ingekorven vleermuis met name in de kalksteengroeven van Zuid-Limburg. Op dit moment slapen daar wel honderden exemplaren!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Bernadette van Noord, Verspreidingsatlas