Kuifeend. Aythya fuligula

Natuurjournaal 28 december 2020

Nature Today
28-DEC-2020 - Kuifeend maakt plaats voor ... kuifeend, slakdolf plant zich voort.

De kuifeend kan je het hele jaar door in Nederland zien, maar in de winter is hij wel wat meer aanwezig. Wist je dat de kuifeenden die je nu ziet vaak niet in Nederland broeden? Nederlandse kuifeenden zijn naar Zuid-Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje en Portugal vertrokken om te overwinteren. Ze hebben plaatsgemaakt voor kuifeenden uit Centraal- en Noord-Europa. Kuifeenden kun je door heel Nederland vinden, soms in grote groepen. Let op of je het verschil kunt zien met de topper, die sterk op de kuifeend lijkt, maar geen kuif heeft.

Slakdolf

Veel vissen schuilen nu op grote diepte tot het weer lente is. Niet de slakdolf; deze vis plant zich nu voort in de Oosterschelde. Mannetjes zijn oranjerood gekleurd in de paaitijd, dat maakt ze makkelijker te vinden voor sportduikers. Na de winter trekt de slakdolf weer weg, naar diepere wateren tot wel driehonderd meter diep.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Thomas Landgren, Flickr; Eric Gibcus, Saxifraga