Grauwe gans

Natuurjournaal 31 december 2020

Nature Today
31-DEC-2020 - Jaar van de wilde eend loopt af, vogels hopen op rustige jaarwisseling.

2020, wat een jaar! Met alles wat er gebeurd is, is het je misschien ontgaan dat 2020 het jaar van de wilde eend was. Het gaat namelijk niet goed met deze bekende eend: de aantallen wilde eenden nemen al jaren langzaam af. Daarom werd iedereen opgeroepen om waarnemingen van wilde eenden door te geven. De resultaten van deze oproep geven hopelijk meer inzicht in het leven van de wilde eend. Hoewel 2020 na vandaag afgelopen is, zijn waarnemingen nog steeds heel waardevol! Meer informatie over het jaar van de wilde eend is hier te vinden.

Wilde eend

De jaarwisseling vanavond wordt de eerste waarbij vuurwerk in Nederland verboden is. Of je hier voor- of tegenstander van bent, wisselt per persoon. Vogels houden daarentegen unaniem niet van vuurwerk. Op radarbeelden is te zien hoe ze massaal opvliegen als er geknald wordt. Met name watervogels reageren sterk op afgestoken vuurwerk. Hoe de oudejaarsavond zal verlopen, is afwachten, maar voor de vogels is te hopen dat het een rustige nacht wordt. Wie zelf de reactie van vogels op vuurwerk wil zien, kan op deze website kijken.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Joerg Mager, Saxifraga; Hedera Baltica, Flickr