Zeearend

Natuurjournaal 22 januari 2021

Nature Today
22-JAN-2021 - Kwabaal plant zich voort; kijk uit naar de zeearend.

De kwabaal is een zoetwatervis uit de familie van de kabeljauw. Vroeger was het een algemene soort in Nederland. Tegenwoordig komt hij nog maar op een paar plaatsen voor, en geldt hij als ‘ernstig bedreigd’. Wanneer de watertemperatuur erg laag wordt, komt het paaiseizoen van de kwabaal op gang. Dat is dus rond deze tijd van het jaar. Tientallen mannetjes scholen dan samen rond een paar vrouwtjes. Na de paai leggen vrouwtjes miljoenen kleine eitjes.

Kwabaal

Een van Nederlands meest indrukwekkende roofvogels is ook in de winter goed te zien. Er komen steeds meer zeearenden voor in Nederland. Ze vallen op door hun grootte; met een spanwijdte van 2,40 meter worden ze ook wel ‘vliegende deur’ genoemd. Daarnaast vallen ook de witte staart en gele snavel op. Met name de Oostvaardersplassen en het Lauwersmeergebied zijn goede plaatsen om zeearenden te zien. Neem een telescoop of verrekijker mee en kijk of je ze bovenin een boom kunt zien zitten!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Hans Dekker; Saxifraga; Eric Gibcus, Saxifraga