Galanthus nivalis. Sneeuwklokje

Natuurjournaal 31 januari 2021

Nature Today
31-JAN-2021 - Spot het eerste sneeuwklokje, kleine voorjaarsspanner vliegt.

Een wandeling door een park bezaaid met sneeuwklokjes, wie wordt daar niet blij van? Op 31 januari werd de afgelopen vijftien jaar gemiddeld gezien het eerste gewoon sneeuwklokje gemeld. Dat betekent dat de kans groot is dat er bij jou in de buurt ook al een groepje staat te bloeien. Voor je het weet staan ze weer met bosjes te bloeien en vrolijken ze de bruine wintergrond op met hun helderwitte kleur! Sneeuwklokjes bloeien tot april, dus wie ze nu nog niet ziet, hoeft niet teleurgesteld te zijn; ze blijven nog een hele tijd te zien.

Kleine voorjaarsspanner

Een nachtvlinder die nu volop te zien is, is de kleine voorjaarsspanner. Deze soort vliegt nu door heel Nederland, met name in Midden- en Oost-Nederland. Dat wil zeggen, de mannetjes vliegen; vrouwtjes kunnen niet vliegen, want ze hebben alleen kleine vleugelstompjes. 's Ochtends vroeg zijn ze wel vaak onderaan boomstammen te vinden. De mannetjes van de kleine voorjaarsspanner beginnen daarentegen met vliegen als het net donker is, en komen in groten getale af op licht. Overdag zijn ze te vinden tussen het schors van eikenbomen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga; Ab H. Baas, De Vlinderstichting