Bladeren omgewoeld door merel

Natuurjournaal 13 februari 2021

Nature Today
13-FEB-2021 - Merel als sneeuwschuiver, keep op bezoek.

Als er sneeuw ligt, is dat best lastig als je een vogel bent. Hoefdieren schrapen de sneeuw weg of moeten zich tevreden stellen met bast van bomen. Vogels daarentegen moeten voedsel onder de sneeuwlaag zoeken, op zoek naar zaden, insecten en hun larven. Het zijn meestal de merels die de toegang maken, die zijn het sterkst. Zonder sneeuw in een bos kan je ook zien hoe met name merels fanatiek in de bladmassa rondscharrelen en er in pikken; de bladeren vliegen alle kanten op. Ook als er een niet al te dikke sneeuwlaag ligt, doen ze dat. Daarmee zorgen ze ervoor dat andere, kleinere vogels ook weer een maaltje bij elkaar kunnen scharrelen.

Keep

Er worden de laatste tijd veel kepen gezien. Deze noordelijke tegenhangers van onze vink overwinteren in Nederland. Ze komen normaal gesproken vaak voor in bossen, maar nu het zo koud is, trekken ze naar steden en dorpen om eten te zoeken. Zo kan het zomaar voorkomen dat er ook een keep in de tuin te zien is! Kepen trekken vaak op met groepjes vinken. Let eens goed op of er een vink tussen zit die stiekem helemaal geen vink is. Je kunt de keep herkennen aan zijn witte buik, die contrasteert met een feloranje borst.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mike Hirschler, IVN (leadfoto: bladeren omgewoeld door merel); Arie de Knijff, Saxifraga