Bufo bufo. Gewone pad

Natuurjournaal 28 februari 2021

Nature Today
28-FEB-2021 - Paddentrek komt vroeg op gang, dagpauwoog vliegt.

De paddentrek komt dit jaar door de hoge temperaturen bijzonder vroeg op gang. In deze tijd van het jaar trekt de gewone pad massaal naar wateren waar ze zich voort kunnen planten. Omdat padden daarvoor regelmatig wegen over moeten steken, worden ze regelmatig een handje geholpen door vrijwilligers. Als ze eenmaal in het water zijn, wikkelen ze hun eieren in snoeren rond waterplanten en takken. Eén snoer kan wel tweeduizend tot zesduizend eitjes bevatten!

Dagpauwoog

Met de hoge temperaturen worden ook de vlinders actief. De dagpauwoog, bijvoorbeeld, is altijd een van de eerste vlinders. Inmiddels is deze soort al goed vliegend te zien. Deze mooie vlinder is nu op zoek naar voedsel en soortgenoten om zich voort te planten. Hij komt door heel Nederland voor en is te herkennen aan de grote gekleurde vlekken op de vleugels. Heb jij de eerste dagpauwoog van het jaar al gezien?

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Rudmer Zwerver, Saxifraga; Rik Kruit, Saxifraga