Kievit

Natuurjournaal 6 maart 2021

Nature Today
6-MRT-2021 - Kievit komt terug, koperwiek vliegt door.

Eind februari, begin maart is de tijd dat de kievit weer terugkeert naar Nederland. Er zijn wel kieviten die de winter in Nederland hebben doorgebracht, maar vanaf nu lopen de aantallen weer op. De kievit is een typische weidevogel, die houdt van open landschap: je vindt hem vooral op akkers en weilanden. Hier zoekt hij naar ongewervelden, die op of in de bodem leven. Zijn de kieviten bij jou in de buurt al teruggekeerd?

Koperwieken overwinteren deels in Nederland. In het najaar is de kans groot dat je er een ziet. Ze zijn dan onderweg naar het zuiden of op zoek naar de beste plek in Nederland. Heb je de piek gemist? In maart en april is de kans om er een te zien ook groot. Dit is namelijk de periode dat koperwieken die zuidelijker overwinterden door Nederland terugvliegen naar Scandinavië. Vanaf april is de kans dat je een koperwiek in Nederland tegenkomt weer een stuk kleiner. De meeste koperwieken zijn in het voorjaar in Oost-Nederland te zien.

Koperwiek

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga