sprookjesbos eekhoorn - lead

Medewerkers Efteling helpen mee in de natuur

Provincie Noord-Brabant
22-MRT-2021 - Het was zomaar een idee, maar sinds deze week gebeurt het werkelijk in het Leenderbos: medewerkers van de Efteling helpen boswachters met het beheer van de Brabantse natuur. “Zorg voor een natuurlijke omgeving zit bij de Efteling in het DNA”, weet Wyke Smit van de Efteling. “Nu ons park dicht is, is het fantastisch dat we toch voor de natuur aan het werk kunnen.”

“In de Efteling verwachten mensen vermaakt te worden. In de natuur weten de bezoekers dat ze zichzelf moeten vermaken. Dat geeft een heel ander contact en maakt dit uitstapje heel bijzonder.” Kayra Bijleveld is gastvrouw attracties bij de Efteling, maar sinds deze week werkt ze tijdelijk voor Staatsbosbeheer in het Leenderbos. Een bijzondere overstap zolang de Efteling gesloten blijft. “Ik ben heel graag buiten. Regen deert me niet. Na mijn opleiding groen en de paardenopleiding in Deurne, wilde ik heel graag buiten werken. Bij de Efteling ben ik verantwoordelijk voor meerdere attracties. Het is geweldig werk. Maar nu de Efteling gesloten is vanwege corona, en het complete park gepoetst en geveegd is, zat ik thuis. Ik heb dan ook meteen gereageerd op de oproep om mee te gaan helpen in de natuur”, vertelt ze enthousiast.

Hele lijst met klusjes

Kayra gaat de komende weken de bebording voor de wandelroutes controleren. Maar dat niet alleen. Kayra: “Er is een hele lijst met klusjes. Ik mag kleine reparaties uitvoeren, schoonmaken, schilderwerk bijwerken, hekwerken controleren. Maar ik spreek natuurlijk ook bezoekers van het bos. Juist nu aan het begin van de lente, is het belangrijk dat ze op de paden blijven en hun hond niet loslaten. Ik heb gezien hoe mensen veranderen als je ze uitlegt dat ook een hond die goed luistert, een vogelnest met eieren kan vernielen. En dat dieren die weggegooid afval eten, ziek worden of erger. Ik hoop daarmee het bos veiliger en schoner te houden.” Als het aan Kayra ligt, wil ze nog wel een tijdje in het bos werken: "Werken in het bos is leuk, maar ik mis de Efteling toch ook."

De borden worden gecontroleerd

Broedseizoen

Staatsbosbeheer is blij met de ondersteuning. Boswachter Erik Schram legt uit: “Het is erg druk in de natuurgebieden. En het begint broedseizoen te worden. Dat is de tijd dat dieren het zo rustig mogelijk willen hebben. Extra hulp om alles in goede banen te leiden, is heel erg welkom. Bovendien kijken de Efteling-medewerkers met een heel andere blik naar het bos dan wij. Ze hebben niet eerder een route gelopen met de vraag of de bordjes wel goed staan, of het ruiterpad veilig is. Zo kunnen wij ook nog van hen leren”, verheugt Erik zich in de samenwerking.

Toegangsbord Leenderbos

Natuurpark de Efteling

De Efteling heeft de natuur hoog in het vaandel. Wyke Smit van de Efteling: “Aan de wieg van de Efteling staat de Stichting Natuurpark de Efteling, die in 1952 het Sprookjesbos opende. Als enige aandeelhouder van de Efteling, streeft ze nog steeds een natuurlijke omgeving na. Daarom bebouwen we maar elf procent van de totale oppervlakte van de Efteling.” Maar de Efteling doet meer. Wyke: “We hebben 350 vogelhuisjes, meerdere egelhuisjes en nestkastjes voor uilen, eekhoorns en vleermuizen. Er zijn ruim honderd stammen-, takken- en houtwallen gerealiseerd, die beschutting bieden aan insecten, kleine zoogdieren en vogels. En we hebben een bijenhotel voor wilde bijen.”

Het Loonsche Land

De Efteling grenst met haar park aan Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Daarnaast ligt ook natuurgebied ‘Het Loonsche Land’. Samen met de Brabantse Milieu Federatie en Natuurmonumenten heeft de Efteling afgelopen jaren de natuur in het zestig hectare grote natuurgebied in oude glorie hersteld. Vervolgens is een groot deel van dit natuurgebied verkocht aan Natuurmonumenten, zodat het voortbestaan van het gebied gewaarborgd is. Intussen stapt Kayra door het Leenderbos. “Bezoekers in het bos verwachten geen horeca, hebben geen plattegrond van het gebied en verwachten ook geen fotocamera’s op mooie plekken. Het is zo anders werken, terwijl er zoveel hetzelfde is. In de Efteling heb je goede wandelschoenen nodig. Maar hier in het bos heb ik wandelschoenen waar modder op mag zitten.”

Gondoletta

Tekst: Annelies Cuijpers, provincie Noord-Brabant
Foto's: De Efteling, Staatsbosbeheer