Nature Today app

Volg soorten in de Nature Today App en krijg een notificatie bij elke nieuwe levensfase

Nature Today
28-MRT-2021 - De zwarte specht is gaan broeden, de gierzwaluw is onderweg naar Nederland en de steenmarter heeft jongen. Vanaf nu kun je dit soort meldingen ontvangen in de Nature Today App. Het enige dat je hoeft te doen is de soorten die jij interessant vindt te gaan volgen. Zodra de levensfase van een soort verandert krijg je rond het middaguur een melding op je telefoon. Zo zie je nog meer met Nature Today.

De natuur is altijd in beweging. Er gebeurt continu van alles. Leuk om te zien, maar lastig om alles bij te houden. Dat is nu verleden tijd!

Via de Nature Today App (download hem in de appstores van Apple en Google Play) en op NatureToday.nl kon je al zien welke vogels, zoogdieren, planten, vlinders en libellen de afgelopen twee weken het meest doorgegeven zijn in Nederland. En met een Nature Today-abonnement kun je zien welke soorten in je directe omgeving voorkomen. Handig om je meer bewust te zijn van wat er te zien is in de natuur in heel Nederland en in je directe omgeving op elk moment van het jaar.

Wist je dat de blauwborst weer terug is, dat de mol...

... net jongen heeft gekregen en dat de roodborst haar eieren heeft gelegd? Leuk om te weten toch? Door in de Nature Today App of op NatureToday.nl een soort te selecteren, kreeg je al bij veel soorten bovenaan de pagina de huidige status te zien. Vanaf nu is het mogelijk om actief geattendeerd te worden zodra de status verandert van de soorten die jij volgt. Daarmee wordt het veel makkelijker om op de hoogte te blijven van wat er in het leven van soorten gaande is. Van vogels, zoogdieren, dagvlinders en libellen hebben we allerlei gebeurtenissen in de levenscyclus jaarrond in het systeem gebracht. Aan de planten gaan we binnenkort beginnen.

Volg je soort

Om soorten te volgen, selecteer je ‘Volg deze soort’ in het blokje ‘Huidige status’ op de soortpagina. Je moet hiervoor wel ingelogd zijn met je Nature Today-account. Een Nature Today-account kun je gratis aanmaken. Nadat je een soort bent gaan volgen, krijg je bij een statusverandering van ‘jouw’ soort rond het middaguur een melding op het apparaat waarop je de soort bent gaan volgen. Als er voor een soort nog geen informatie over de status beschikbaar is, kun je deze soort ook nog niet volgen.

Zo stel je het volgen van soorten in: 1) Selecteer soortgroep op startpagina; 2) Selecteer een soort; 3) Selecteer ‘Volg deze soort’; 4) Melding dat je nu berichten over deze soort ontvangt; 5) Selecteer ‘Profiel’ om overzicht te krijgen van geselecteerde soorten; 6) Dagelijks om 12:00 uur worden notificaties verstuurd van jouw favoriete soorten die op die dag een andere levensfase starten

Hoe vind je jouw favoriete soorten?

Kies op de homepage van de NatureToday App of op NatureToday.nl voor vogels, zoogdieren, vlinders of libellen. Scroll vervolgens door de lijst met soorten van de soortgroep die je net gekozen hebt.

Als je voor de locatie ‘Heel Nederland’ hebt geselecteerd, krijg je alleen de soorten te zien die in de afgelopen twee weken in Nederland zijn doorgegeven. Soorten als de gierzwaluw staan er dus nog niet tussen, omdat die nog in Afrika zijn en nog niet doorgegeven worden. Om die soorten toch te selecteren kun je via ‘Kies een locatie’ je eigen locatie selecteren. Je krijgt dan een overzicht van alle soorten die in de afgelopen paar jaar binnen een kilometer van jouw locatie zijn doorgegeven. Daar staan dus ook de trekvogels die nog niet terug zijn in ons land of vlinders en libellen die nog niet als volwassen vlinder of libel gezien worden. Door een andere plek in Nederland te selecteren, zoals een locatie in een natuurgebied, krijg je de soortenlijsten van die locatie en kun je waarschijnlijk deels andere soorten selecteren.

Het selecteren van je eigen locatie of een andere willekeurige plaats in Nederland kan alleen met een Nature Today-abonnement. Een mooie gelegenheid om een jaarabonnement aan te schaffen als je die nog niet hebt. Met een abonnement kun je ook de tekenactiviteit op deze locatie en natuuractiviteiten in de buurt van deze locatie bekijken. Voor maar 24 Euro heb je een jaar toegang en heeft het Nature Today-team meer mogelijkheden om de vele plannen voor nog meer locatiegebonden natuurinformatie mogelijk te maken.

Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, Nature Today
Foto's: Nature Today