Gewone wesp Vespula vulgaris

25 meest gelezen natuurberichten in 2017

Nature Today
7-JAN-2018 - In 2017 publiceerden de partners van Nature Today 819 natuurberichten op NatureToday.com. Hieronder de 25 natuurberichten die in 2017 het meest gelezen zijn. De bijna 700 duizend bezoekers lazen bij elkaar zo’n 1,8 miljoen keer een natuurbericht. Een nieuw record. Namens alle auteurs danken we u voor uw bezoek en wensen we u veel plezier toe met de honderden nieuwe natuurberichten van 2018.

2018 is alweer een paar dagen onderweg, maar het is leuk om nog even terug te blikken op 2017. Nature Today heeft een succesvol jaar doorgemaakt, waarin we een sterke groei zagen in het aantal bezoekers van de site. Ook het aantal ontvangers van de gratis emailnieuwsbrief steeg sterk. Inmiddels ontvangen ruim 14 duizend mensen dagelijks of wekelijks een overzicht met alle nieuw verschenen natuurberichten in hun mailbox. Elke maand komen hier zo’n 400 mensen bij. Wilt u deze nieuwsbrief ook ontvangen? Registreer u dan hier.

Duizenden natuurberichten gelezen

Natuurberichten over wolven werden relatief veel gelezenAlle partners van Nature Today samen hebben 697 Nederlandstalige natuurberichten geschreven over actuele ontwikkelingen in de natuur. Voor het eerst hebben we ook meer dan 100 Engelstalige natuurberichten gepubliceerd, 122 in totaal, met veel dank aan Lysanne Snyders die daar veel tijd in gestoken heeft. Niet alleen de in 2017 gepubliceerde berichten werden gelezen. De bijna 700 duizend bezoekers hebben samen vele duizenden natuurberichten gelezen die voor 2017 gepubliceerd werden. Samen hebben de bezoekers in 2017 zo’n 9,5 jaar besteed aan het lezen van de berichten.

Voor de auteurs en de partnerorganisaties is het fijn om te zien dat hun berichten, waar ze veel energie in steken, door zeer veel mensen gelezen worden en dat ze veel positieve reacties ontvangen. Tegelijkertijd worden met de groeiende populariteit van Nature Today de doelen steeds beter gerealiseerd: Het versterken van de verbondenheid met, kennis over en waardering voor de natuur waardoor mensen meer gemotiveerd raken om actief bij te dragen aan monitoring, beheer en behoud van natuur.

Top 25

Sint-JacobsvlinderHet is ook altijd interessant om te kijken welke berichten nu het meest werden gelezen. Hieronder staan de 25 meest gelezen berichten. De eerste positie wordt ingenomen door een bericht van De Vlinderstichting ‘Sint-Jacobsvlinder waarschuwt voor giftigheid’. Een opvallende eerste plaats omdat dit bericht al in 2012 gepubliceerd is. De reden voor de hoge score is vooral het feit dat dit bericht opvallend vaak door Google in de advertentiebanner onder elk bericht werd geplaats. De banners zijn zoals u waarschijnlijk gemerkt heeft recent van de site verdwenen. Dit omdat Google Nature Today sponsort door advertentieruimte voor Nature Today beschikbaar te stellen bij de zoekresultaten van Google.

Van de 25 berichten zijn er 8 die (ruim) voor 2017 gepubliceerd zijn. Bij een aantal heeft de banner van Google een rol gespeeld, maar het bericht over de lieveheersbeestjes (plaats 23) werd vooral veel gelezen op en na de zeer warme 16 oktober, waardoor enorme aantallen lieveheersbeestjes gezien werden. Mensen die op zoek gingen naar een verklaring kwamen via Google op het betreffende natuurbericht terecht. Verder doen berichten over wespen het goed met vier berichten in de lijst, op de voet gevolgd door de wolf met drie berichten in de lijst.

 Tabel: Top 25 van meest gelezen berichten op Nature Today in 2017

 

Titel bericht

Uitgever

1

Sint-Jacobsvlinder waarschuwt voor giftigheid (2012)

De Vlinderstichting

2

Wat vinden wespen niet lekker ruiken?

De Natuurkalender, Wageningen University

3

Wolf op de Veluwe

Wolven in Nederland

4

Top 10 insecten in huis (2011)

Kenniscentrum Dierplagen

5

Klepelen helpt onze bermen naar de knoppen

De Vlinderstichting, FLORON

6

Zeer grote aantallen hoornaars in Noord-Nederland (2016)

De Natuurkalender, Wageningen University

7

Octopus uit Oosterschelde blijkt spectaculairder dan gedacht

Stichting ANEMOON

8

Eerste vondst van de Aziatische hoornaar in Nederland

EIS Kenniscentrum Insecten

9

Uniek: octopus in de Oosterschelde

Stichting ANEMOON

10

Achteruitgang insecten treft vogels keihard

Vogelbescherming Nederland

11

Gevaarlijke reuzenkikker nadert Nederlandse grens! (2009)

Stichting RAVON

12

50.000 hectare landbouwgrond in Drenthe afgezocht naar patrijzen

Werkgroep Grauwe Kiekendief

13

Ovaalronde krabben bereiken Nederlandse kust

Stichting ANEMOON

14

Steppekiekendief, nieuwe broedvogel voor Nederland!

Werkgroep Grauwe Kiekendief

15

Zeer veel wespenkoninginnen, veel overlast verwacht

De Natuurkalender, Wageningen University

16

Opnieuw naderen Duitse wolven de Nederlandse grens

Zoogdiervereniging

17

Er zijn de laatste weken veel molshopen. Hoe komt dat?

Zoogdiervereniging

18

Boktorren gedemoniseerd (2015)

EIS Kenniscentrum Insecten

19

Vijfde editie van de nationale spinnentelling

EIS Kenniscentrum Insecten

20

Natuurlijke bestrijding van teken met nematoden veelbelovend (2015)

De Natuurkalender, Wageningen University en Biocontrole Onderzoek en Advies

21

Bermenoproep LTO beschadigt flora en fauna

De Vlinderstichting, FLORON

22

Duitse wolven kosten weinig

Zoogdiervereniging

23

Lieveheersbeestjes en masse de winter in (2012)

De Natuurkalender, Wageningen University

24

Wereldprimeur: koekoeksjong voor de camera’s van Beleef de Lente

Vogelbescherming Nederland

25

Is het een salamander of een hagedis? (2012)

Stichting RAVON

Ook tevreden? Help ons meer mensen te bereiken

Bent u tevreden met de natuurberichten die de biologen dagelijks voor u op Nature Today publiceren? Wilt u ons dan met een van de volgende eenvoudige acties helpen om dit jaar nog meer mensen van de natuurberichten op Nature Today te laten genieten? Dank alvast voor uw hulp om Nature Today nog bekender te maken.

  1. Vertel uw vrienden, collega’s en familieleden over het bestaan van Nature Today en wijs ze op de gratis dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief per email. Via deze link kan men zich registreren: https://www.naturetoday.com/intl/nl/registration.
  2. Like de Facebookpagina van Nature Today en like/deel de afzonderlijke natuurberichten op Facebook zodat automatisch uw Facebookvrienden er ook op geattendeerd worden.
  3. Volg Nature Today op Twitter en retweet de Tweets van Nature Today. De Nederlandse berichten verschijnen op twitter.com/naturetodayNL en de Engelstalige berichten op www.twitter.com/naturetodayINT.

Tot slot wensen we u namens alle betrokken auteurs en partners een natuurrijk 2018 toe met veel leesplezier!

Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, Nature Today
Foto's: Silvia Hellingman (leadfoto); Ab H Baas, De Vlinderstichting; Leo Linnartz, ARK Natuurontwikkeling