Muurkaardespin

Vijfde editie van de nationale spinnentelling

EIS Kenniscentrum Insecten
3-SEP-2017 - Volgend weekend, 9 en 10 september, mag iedereen weer op zoek naar spinnen in zijn eigen huis en tuin voor de Nationale Spinnentelling 2017. De kruisspinnen zijn nu groot en goed zichtbaar, maar wie vindt de ook algemene, maar verborgen levende platte wielwebspin?

In ons land komen heel veel spinnensoorten voor. Vele zijn lastig op naam te brengen, maar er leven ook verschillende goed herkenbare soorten in huis en tuin, die zijn samengebracht op een zoekkaart. Om de spinnenstand te volgen, organiseert de Jaarrond Tuintelling de Nationale Spinnentelling 2017*.

Huiszebraspin

Zo werkt de spinnentelling

  1. Ga op 9 en/of 10 september op zoek naar spinnen in je tuin (en huis).
  2. Bepaal welke soort het is op de spinnenzoekkaart.
  3. Geef je tellingen door. Log in of meld je aan bij Tuintelling.nl. Bevestig de datum en geef per gevonden soort het aantal exemplaren dat je hebt gezien door via de knop 'telling invoeren'. Het is belangrijk dat je niet twee keer dezelfde spin doorgeeft. Zie je later op de dag of een volgende dag een andere spin, dan maak je gewoon een nieuwe telling aan en geef je die door.

Spin van het jaar 2017

De platte wielwebspin is de spin van het jaar 2017. Dit is een algemene soort, maar toch kennen maar weinig mensen hem, omdat hij vooral 's nachts actief is. De soort is dan ook in nog niet zo heel veel tuinen gezien. Dat hopen we dit jaar te veranderen!

Het lijf van de platte wielwebspin is wat afgeplat, zodat hij gemakkelijk weg kan kruipen. Overdag houdt de spin zich verborgen in spleten onder een raamkozijn of schutting. 's Nachts komt de spin tevoorschijn en zit hij midden in zijn web. Wie als het donker is met een zaklamp rondom het huis op zoek gaat, maakt een grote kans de platte wielwebspin te vinden.

Platte wielwebspin

Jaarrond Tuintelling

De Spinnentelling 2017 is een telling die onderdeel is van Jaarrond Tuintelling, een project van zeven samenwerkende natuurorganisaties. De Jaarrond Tuintelling probeert om de slechtst onderzochte natuurgebieden van Nederland (tuinen!) beter in beeld te krijgen door met zoveel mogelijk mensen het hele jaar door te tellen. Wat leeft daar? Hoe gaat het met die soorten? Welke ontwikkelingen zijn er in de tuinnatuur te zien? Door mee te doen aan de Jaarrond Tuintelling helpt u op een leuke manier met het verzamelen van deze kennis.

*) EIS Kenniscentrum Insecten, Naturalis Biodiversity Center en Natuurmuseum Fryslân zijn initiatiefnemers van dit telproject dat onder de paraplu van Jaarrond Tuintelling wordt uitgevoerd.

 Tekst & foto’s: Jinze Noordijk, EIS Kenniscentrum Insecten (leadfoto: muurkaardespin)