Herfsthangmatspin

Kruisspin blijft nummer één in spinnentelling

EIS Kenniscentrum Insecten
17-SEP-2017 - Vorig weekend zijn door heel Nederland de spinnen in tuin en huis geteld. De kruisspin prolongeert haar eerste plaats voor de vijfde keer op rij. De grote trilspin en de herfstspin doen goed mee en de brugspin is een nieuwkomer in de top.

In het weekend van 9 en 10 september vond de vijfde editie van de nationale spinnentelling plaats. Iedereen kon in eigen tuin de soorten determineren en tellen en de resultaten doorgeven op de website van de jaarrond tuintelling, een initiatief van de samenwerkende soortenorganisaties.

De telling kreeg veel aandacht van onder andere het NOS-journaal, het Jeugdjournaal en Vroege Vogels. Dit zal er ongetwijfeld aan hebben bijgedragen dat veel tellers op onderzoek gingen; er waren 450 deelnemers en er zijn maar liefst 14.500 spinnen geteld! Veel tellers hebben zich verdiept in de determinatie van deze lastige groep: er zijn 52 soorten spinnen gemeld. Vandaag is de uitslag tijdens de radio-uitzending van Vroege Vogels bekend gemaakt.

Spinnen zoeken voor gevorderden; een web van de verborgen levende muurkaardespin

En de winnaar is…

Het is geen verrassing: de kruisspin is wederom de grote winnaar van de telling. Deze soort werd in vrijwel alle tuinen gezien en er werd ook het grootste aantal individuen van geteld.

De grote trilspin en de herfstspin zijn nummer twee en drie geworden wat betreft het aantal tuinen waarin zij gezien zijn. Als we naar de aantallen getelde individuen kijken, dan is ook de grote trilspin twee, maar de brugspin is dan nummer drie.

Brugspin

De brugspin was vorig jaar begonnen aan een opmars in rangorde en dringt dit jaar door tot de hoogste regionen van de uitslag. Deze soort leeft vaak in de buurt van water en maakt dan webben langs muren. De brugspin houdt er vooral van als er ook nog een lichtbron aanwezig is waar insecten op af komen. Ze maakt een web voor het licht en de prooidieren vliegen daar massaal in. Bij een goede lamp kunnen vele webben voor elkaar worden aangelegd en zo kan de dichtheid aan brugspinnen plaatselijk heel hoog zijn. Ze komt niet in heel veel tuinen voor (plek 10 op de lijst), maar als ze voorkomt, is dat blijkbaar wel in grote aantallen.

Brugspin

Tellen

In 2017 was het gemiddelde aantal getelde spinnen per tuin ruim 30. In 2016 was dit getal hetzelfde. Twee jaar geleden werden er echter ruim 40 spinnen per tuin geteld.

Via de jaarrond tuintelling kan iedereen helpen om tuinsoorten in kaart te brengen. Het is een leuke en nuttige manier om de veelzijdigheid van de natuur te onderzoeken. We hopen dat de tellingen op lange termijn inzicht geven in de veranderingen van onze spinnenfauna.

Tekst: Jinze Noordijk, EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden
Foto’s: Jinze Noordijk (leadfoto: herfsthangmatspin); Ab Baas