Alsemambrosia

Een natuurrijk 2024 vol verwondering en nieuwe kennis!

Nature Today
1-JAN-2024 - Namens het hele Nature Today-team wensen we u heel veel natuur toe in 2024. We staan klaar om net als in 2023 heel veel interessante natuurberichten van de tientallen partners over actuele ontwikkelingen in de natuur te publiceren. We zijn net als jullie benieuwd naar welke nieuwe soorten ontdekt gaan worden, waarom er van sommige soorten weinig of juist opeens heel veel zijn en ga zo maar door.

We hebben een spectaculair natuurjaar achter de rug. De vele weersextremen in binnen- en buitenland hadden op allerlei manieren zichtbare en onzichtbare effecten op de natuur. Zo vlogen een opvallend groot aantal steltkluten naar Nederland, de zuidelijke sikkelsprinkhaan vestigde zich op eigen kracht, ontelbare exotische Pacifisch klauwvlokreeftjes verschenen in de Oosterschelde maar er waren juist weer zeer weinig vlinders. De natuur is altijd in beweging maar door het veranderende klimaat en de aanhoudende grote druk op de natuur door allerlei factoren zijn alle ontwikkelingen bijna niet bij te houden. De natuur is dan ook veelvuldig onderwerp van het maatschappelijk debat.

Heel veel natuurberichten

Gelukkig zijn er heel veel mensen enorm begaan met en geïnteresseerd in de natuur. En we vinden het geweldig dat velen Nature Today in groten getale bezoeken. Er zijn dan ook voor iedereen continu interessante natuurberichten te vinden, doordat experts van zoveel verschillende organisaties hun kennis, data, analyses, inzichten, verwondering en tips met jullie delen. Samen publiceerden ze in 2023 bijna 1100 natuurberichten en vanuit Nature Today voegden we daar nog eens 365 natuurjournaals aan toe. We horen weleens dat het niet meer te doen is om alles te lezen…

In het najaar bleek het Pacifisch klauwvlokreeftje hele oppervlakten, waaronder levende dieren, te overwoekeren in de Oosterschelde en andere Zeeuwse wateren

Verwondering en genieten

Door alle bezoekers bij elkaar werden onze berichten bijna 6 miljoen keer gelezen. Iemand moet bijna 20 jaar lang 24 uur per dag besteden om al die berichten te lezen. Heel veel berichten zijn via massamedia en sociale media uiteindelijk honderden miljoenen keren bij iemand terechtgekomen. Voor de experts en organisaties die op Nature Today publiceren is al die aandacht voor hun berichten een enorme bron van inspiratie om te blijven publiceren. Het is ook mooi om te zien dat we via Nature Today mensen helpen om goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de natuur. Dat zo veel mensen dag in dag uit hun kennis vergroten en die weer aan anderen doorgeven. We hopen en verwachten dat al deze berichten leiden tot heel veel nieuwe waarnemingen, heel veel nieuwe inzichten, nieuwe contacten en, net zo belangrijk, heel veel verwondering over en genieten van de natuur.

Top 25 meest gelezen natuurberichten van 2023

Het is ook altijd leuk om te kijken welke berichten nu het meest gelezen zijn. Het bericht van FLORON met de titel 'Opmars hooikoortsplant Alsemambrosia zet door in tuinen' werd het meest gelezen, bijna 90 duizend keer. Op de tweede plaats staat 'Het slangenmysterie van de Noord-Veluwe' van Stichting RAVON en het bericht van De Vlinderstichting 'Tuinieren voor vlinders: snoei nu de vlinderstruik' staat op plaats drie. De top 25 van meest gelezen natuurberichten staat hieronder. Uit de berichten wordt duidelijk dat jullie een brede interesse hebben. Berichten over invasieve soorten zoals de alsemambrosia, rivierkreeften en exotische vissen trekken veel aandacht. Uiteraard vallen bijzondere gebeurtenissen in de natuur, zoals de bijzondere geboortegolf bij grauwe kiekendieven, op. Dat de lezers zichzelf ook actief inzetten om de natuur te helpen, blijkt uit de populariteit van berichten met tips over het ondersteunen van dieren en planten in tuinen. Verder is er veel nieuwsgierigheid naar verhalen over natuurherstel en -behoud en de invloed van dieren zoals bevers en damherten hierop.

Op de derde plaats staat het bericht: Tuinieren voor vlinders: snoei nu de vlinderstruik

Top 25

Positie

Titel

1

Opmars hooikoortsplant Alsemambrosia zet door in tuinen

2

Het slangenmysterie van de Noord-Veluwe

3

Tuinieren voor vlinders: snoei nu de vlinderstruik

4

Wat u níet hoeft te doen voor een vogelvriendelijke tuin

5

Alles is bijzonder aan Wilde kardinaalsmuts

6

Zwart weeskind zoekt gezelligheid

7

Succesvolle verwijdering rivierkreeft uit vijver in Friesland toch te laat

8

Volgende week mogelijk massamigratie kraanvogels

9

Mierengoudvisjes in Nederlandse mierennesten

10

Inzaaiacties in openbare ruimte veelal zinloos en ongewenst

11

Natuur veert terug zonder damherten

12

Natuurherstelkracht door bevers vanuit de ruimte zichtbaar

13

Een vogel die een zoogdier helpt

14

Nieuwe, grote wratslak in Nederland

15

Ongekende geboortegolf bij grauwe kiekendieven

16

De keizersmantel herovert Nederland

17

Inheemse planten: egelantier

18

Zes eersteklas klimplanten voor vogels

19

Afghaanse en 'Finse' duizendknoop: nog meer probleemduizendknopen?

20

Meer dan twintig Nederlandse rode wouwen online te volgen

21

Hedwigepolder nu al vogelparadijs

22

Pokken van Darwin ook in Nederland

23

Razende ratten: het probleem van eilandratten

24

Zo krijgen we Nederland weer vol met vis

25

Nieuwe exotische vis ontdekt in Nederland: de shimofurigrondel

We kijken uit naar de vele ontwikkelingen die dit jaar weer staan te gebeuren in de natuur en naar de natuurberichten die hierover op Nature Today zullen verschijnen.

Tekst: Arnold van Vliet, Wichertje Bron, Nienke Lameris, Sara Mulder en Mieke Siebers, Nature Today
Foto’s: Chris Eijkholt (leadfoto: alsemambrosia); Marion Haarsma; Ad Aleman; Kars Veling