Muscari botryoides. Blauwe druifjes

Natuurjournaal 31 maart 2021

Nature Today
31-MRT-2021 - Blauwe druifjes bloeien, kraai begint met broeden.

De krokussen zijn alweer bijna uitgebloeid, narcissen bloeien volop en ook blauwe druifjes laten zich nu als typische voorjaarsplant zien. Je kunt ze makkelijk herkennen aan de kleine blauwe bloemetjes die in een trosje op de stengel staan. Als je goed kijkt, kun je zien dat de randen van elk bloemetje wit zijn. Het is een populaire tuinplant, maar ook in het wild kun je blauwe druifjes vinden. De soort komt verspreid voor in heel Nederland, op veel verschillende bodems. Heb jij de eerste blauwe druifjes al gezien?

Zwarte kraai

De eerste zwarte kraaien zijn begonnen met broeden. Vrouwtjes die er vroeg bij zijn, broeden nu op hun legsel, dat meestal bestaat uit vier eieren. Buiten het broedseizoen leven zwarte kraaien graag in groepen, maar broeden doen ze alleen. Het nest is vrij groot en bestaat uit meerdere takken die verstevigd zijn met modder. De binnenkant is lekker zacht gemaakt met wol, veren, vacht van dieren en gras. Dat zwarte kraaien zo goed nesten kunnen bouwen, komt ook andere vogels goed uit. Boomvalken, torenvalken en ransuilen bouwen zelf bijvoorbeeld geen nesten, maar gebruiken graag een oud kraaiennest.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga