Gewone ereprijs

Natuurjournaal 4 april 2021

Nature Today
4-APR-2021 - Gewone ereprijs bloeit volop, waterral trekt door Nederland.

Gewone ereprijs bloeit al een tijdje, maar is inmiddels overal goed te zien. De vrolijke blauwe bloemen vallen op tussen grassen en kun je overal in Nederland tegenkomen. Tot in juni fleurt de soort zijn omgeving op. Naast gewone ereprijs bestaan er nog meer soorten ereprijs. De meeste hebben ook blauwe bloemetjes, en om ze te onderscheiden is een naslagwerk geen overbodige luxe. Over de naam ereprijs doen verschillende theorieën de ronde. Zo zouden winnaars van toernooien een krans van deze bloemen krijgen. Een andere mogelijkheid is dat de naam is ontstaan vanwege de (veronderstelde) geneeskrachtige eigenschappen. Dit plantje was een echte ereprijs in de geneeskunde.

Waterral

De waterral is geen opvallende vogel. Toch heb je de komende tijd wat meer kans om er één te zien of te horen. Waterrallen uit Midden- en Noord-Europa trekken nu namelijk door Nederland. Het zijn verlegen watervogels die zich snel in het riet verstoppen als ze verstoord worden. Hun geluiden zijn echter heel luid en opvallend. Rond de Oostvaardersplassen, maar ook in stadsparken kun je hun harde roep horen. Luister goed, misschien hoor je die ene opvallende vogel wel!

Luister hier naar het geluid van de waterral (Bron: Joost van Bruggen).

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Rutger Barendse, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga
Geluidsfragment: Joost van Bruggen, Xeno-Canto