Plasticvervuiling op Bonaire

Bonaire lanceert online lesprogramma over wegwerpplastic

WWF Nederland
11-APR-2021 - Plasticvervuiling is een wereldwijd probleem en er wordt mondiaal gewerkt aan het verbieden van wegwerpproducten zoals plastic tasjes, rietjes en styrofoam maaltijdverpakkingen. Ook de overheid op Bonaire is voorstander van plasticreductie en werkt daarom actief aan het invoeren van een plasticverbod.

Een dergelijk verbod heeft in de toekomst niet alleen gevolgen voor lokale bedrijven, zoals restaurants en hotels, maar voor alle inwoners van Bonaire. Om die reden introduceert WWF’s partnerorganisatie Boneiru Duradero (Duurzaam Bonaire) een gratis online lesprogramma. Het heet Beyond Plastics. Dit lesprogramma werd ontwikkeld samen met duurzaamheidsconsultant Travel Without Plastic. Nu kan iedereen op Bonaire leren waarom we het gebruik van wegwerpplastics moeten verminderen en hoe we dit gaan doen.

Handige tools en tips

Een aantal modules van het Beyond Plastics-lesprogramma is specifiek gericht op hotels, accommodaties en excursies. Er zijn handige tools die bedrijven kunnen gebruiken:

  1. De tool voor zelfbeoordeling maakt het makkelijk voor hotels om te inventariseren welke wegwerpplastics zij gebruiken.
  2. De tabel met aanbevelingen biedt praktische tips om direct te starten met plasticreductie en kan de ondernemers zelfs geld besparen.
  3. Ook is er een module die ondernemers helpt bij hun eigen communicatie rondom het thema wegwerpplastics.

Plasticafval op Bonaire

Toegankelijk voor alle Bonairianen

Beyond Plastics focust zich verder op het brede publiek met educatieve modules over de negatieve gevolgen van wegwerpplastic voor de natuur en onze gezondheid. Het lesprogramma is gebruikersvriendelijk en er is rekening gehouden met laaggeletterden. Met één klik kun je de informatie beluisteren in Papiaments of Engels. De modules zijn kort en makkelijk te volgen waardoor jong en oud kan leren waarom het voor Bonaire belangrijk is om minder wegwerpplastics te gebruiken. De website is visueel aantrekkelijk dankzij de mooie beelden van fotografen Casper Douma, Marcel van der Kamp en Emieck de Goede. De beelden laten goed zien hoe uitzonderlijk mooi Bonaire is.

Sushi of Dushi

In november 2020 startte Boneiru Duradero met een bewustwordingscampagne voor een schoner Bonaire genaamd ‘Sushi òf Dushi’ (Sushi betekent vuil in het Papiaments en dushi betekent hier mooi). Wegwerpplastics zijn namelijk een enorme bron van vervuiling op Bonaire. In theorie is iedereen vóór een schoon Bonaire, maar in de praktijk vinden mensen het lastig om te stoppen met het gebruik van wegwerpproducten, zoals ‘take out boxes’ die je bij de afhaalrestaurants krijgt. Boneiru Duradero hoopt dat er door het online lesprogramma meer draagvlak ontstaat voor het verbod op wegwerpplastics.

Samenwerking

Het Beyond Plastics Online Learning Programma is ontwikkeld door Boneiru Duradero in samenwerking met Travel Without Plastic en werd mogelijk gemaakt door het Wereld Natuur Fonds. Het programma wordt ondersteund door het Openbaar Lichaam Bonaire, Selibon, de Kamer van Koophandel, BONHATA en Tourism Corporation Bonaire.

Meer informatie

Tekst: Sabine Bos, Wereld Natuur Fonds
Foto's: Emieck de Goede, Boneiru Duradero; WWF