Das

Dassen en andere dieren kunnen veilig Utrechtse provinciale weg oversteken

Provincie Utrecht
13-APR-2021 - Langs de Amersfoortseweg (N237) in De Bilt wordt een kleinwildraster aangelegd dat voorkomt dat dassen en andere dieren zomaar de hoofdrijbaan oversteken en aangereden worden. In het raster worden verschillende terugkeerkleppen geplaatst zodat verdwaalde dieren hier doorheen kunnen en hun route veilig kunnen vervolgen.

Beeldimpressie van het wildrasterWildrasters zorgen ervoor dat dieren naar de bestaande faunatunnels of ecoducten worden geleid waar ze de weg wél veilig kunnen passeren. Op die manier ontstaat er een groter en gevarieerder leefgebied. In het geval van de N237 gaat het om een verbinding tussen de landgoederen Den Eik en Beerschoten-Panbos, die weer in verbinding staan met Vollenhove en Oostbroek.

Natuurgebied Utrechtse Heuvelrug

Deze landgoederen maken deel uit van de Utrechtse Heuvelrug. Dit is een aaneengesloten natuurgebied van 20.000 hectare, een stuwwal met bos en heide. De provincies Utrecht en Noord-Holland hebben samen met terreinbeheerders, gemeenten, Rijkswaterstaat en ProRail de afgelopen jaren ecoducten gebouwd, faunatunnels aangelegd en nieuwe natuur ontwikkeld om van de Heuvelrug weer een samenhangend natuurgebied te maken. Wegen en spoorwegen zijn grotendeels weer te passeren voor dieren. Ook de recreatieve routes zijn verbeterd en uitgebreid, waardoor de natuur nog beter beleefd kan worden.

Werkzaamheden

De aanleg is inmiddels gestart in opdracht van de provincie Utrecht. Een wildraster voorkomt dat dieren op de provinciale weg worden aangereden en draagt bij aan de verkeersveiligheid. De werkzaamheden duren naar verwachting tot 23 april 2021.

Meer informatie: Aanleg wildraster langs Amersfoortseweg in De Bilt | provincie Utrecht (provincie-utrecht.nl)

Tekst: provincie Utrecht
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; provincie Utrecht