Framboos Saxifraga

Natuurjournaal 26 april 2021

Nature Today
26-APR-2021 - Framboos bloeit, glanskop legt eieren.

Frambozen zijn bekend als fruit dat in de zomer volop te krijgen is. De soort is geliefd bij fruittelers, maar ook in het wild komt de framboos veel voor. Het duurt nog even voor we wilde frambozen kunnen plukken, maar de planten staan nu wel in bloei. Framboos bloeit met vijf witte blaadjes per bloem. Die blaadjes vallen snel van de bloem af, dus je moet wel een beetje geluk hebben om ze te zien. Wilde framboos komt met name voor in provincie Utrecht, Oost- en Zuid-Nederland en in het duingebied.

Glanskop

De glanskop is een mees die wel veel voorkomt in Nederland, maar die niet gemakkelijk te zien is. Hij heeft geen opvallende kleuren en is ook niet zo fel als andere mezensoorten. Die maken nog wel eens ruzie met andere vogelsoorten. De glanskop legt nu zijn eerste eieren. Dat doet hij het liefst in holtes in rottend hout. Soms maakt hij ook zelf een holte door rottend hout weg te pikken, een beetje zoals een specht. Over ongeveer twee weken worden de eerste jonge glanskoppen geboren.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten & Luc Hoogenstein, Saxifraga