Roek

Natuurjournaal 1 mei 2021

Nature Today
1-MEI-2021 - Roeken maken veel lawaai, bosuiljongen worden al groot.

De roeken zijn nu volop bezig met het maken van hun nesten. Het zijn kolonievogels en ze bouwen vele tientallen tot honderden nesten bij elkaar, hoog in de bomen. Op niet alle nesten wordt gebroed, er zijn ook speelnesten bij van jonge vogels. Verlaten nesten worden door de anderen gesloopt en in het eigen nest verwerkt. De roek is een zangvogel uit de kraaienfamilie, maar of je dat gekras zingen mag noemen? Voor diegenen die dichtbij een kolonie wonen is het nu echt een paar weken afzien en zijn ’s nachts oordopjes aan te raden.

In de winter al of in het vroege voorjaar broeden de bosuilen. Daardoor zijn er ook al vroeg in het jaar jongen. Bosuilen broeden in holten in bomen of in speciaal daarvoor aangebrachte kasten. Door heel Nederland zijn uilenwerkgroepen nu druk met het ringen van de jongen die ze weten te zitten. De jongen op de foto ontsnapten aan het ringen en werden groot in een grote spleet in een beschadigde beuk, vlak langs een fietspad. Enkele inwoners in de buurt kwamen deze drie uilskuikens (één heeft zich in het midden achter de anderen verstopt) regenwormen brengen! Ook niet echt de bedoeling, maar wel een mooi avontuur!

Jonge bosuilen

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst en foto's: Mike Hirschler, IVN