Ardea cinerea. Blauwe reiger

Natuurjournaal 18 mei 2021

Nature Today
18-MEI-2021 - Blauwe reiger jaagt, aalscholvers zitten op het nest.

Meestal staan blauwe reigers langs de waterkant, te wachten op een voorbijkomend visje. Soms ook staan ze brutaal naast een visser in de hoop dat er wat overschiet. Je kunt ook blauwe reigers in weilanden aantreffen. Wat ze daar zoeken? Grote insecten, muizen en mollen. Bij een muizenholletje of een molshoop kunnen ze eindeloos stilstaan, wachtend of er misschien wat komt. Als je staat te kijken, schrik je altijd als de reiger toeslaat en een lekkere mol of muis wegwerkt. Houd zo’n reiger maar eens in de gaten, verstoor hem niet, en sta versteld van het geduld van zo’n dier.

Aalscholver

Op veel plaatsen in het land bestaan grote kolonies aalscholvers. De nesten zijn nu goed bezet. Je kunt ze op verschillende manieren vinden. Bij grotere wateren kun je ze gewoon zien. Hoog in populieren- en wilgenbossen kun je ze herkennen aan het lawaai dat ze maken; het is er altijd een gekrakeel van jewelste! Aan de geur merk je ook direct dat er een kolonie in de buurt is, want stinken kunnen ze. Ze zijn niet zo netjes en dat betekent dat de uitwerpselen alle kanten opgaan. Na enkele jaren betekent dat het einde van de bomen waarin ze zitten. Maar geen nood, de hele club aalscholvers verhuist dan naar een andere plek.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Mike Hirschler, IVN
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga