Matricaria recutita. Echte kamille

Natuurjournaal 21 juni 2021

Nature Today
21-JUN-2021 - Kamille staat in bloei, roodborst geeft vliegles.

Kamille is bekend als thee waar je lekker rustig van kunt gaan slapen. Deze thee wordt meestal gemaakt van echte kamille (er zijn nog meer kamillesoorten) die nu overal in Nederland bloeit. Het is een algemene plant die niet echt kieskeurig is. Je kunt hem in grasvelden vinden, maar ook in gazons en in bermen. Je kunt overal zelfgeplukte theeblaadjes vandaan halen! Overdag vallen de hoofdjes van echte kamille op. Als je 's nachts nog eens kijkt, zal je zien dat zijn bloemblaadjes ingeklapt zijn. Echte kamille brengt zichzelf ook in slaap!

Jonge roodborst

Kijk de komende tijd eens uit naar roodborstjes. Normaal gesproken leven deze vogels alleen en worden soortgenoten hardhandig verjaagd. Op dit moment is het tweede nest van de roodborst echter uitgevlogen. De jongen kunnen nog niet zo goed vliegen als hun ouders en worden nog gevoerd. Zo kun je dus ineens twee roodborsten in hetzelfde gebied zien, die ook nog zorgzaam zijn voor elkaar. Na twee of drie weken verzorging door de ouders is het tijd voor de jongen om een eigen territorium te gaan zoeken.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Rudmer Zwerver, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga