Vicia sativa. Smalle wikke

Natuurjournaal 23 juni 2021

Nature Today
23-JUN-2021 - Smalle wikke bloeit, grauwe gansjes worden groot.

Op veel plekken in het land bloeit nu de smalle wikke. Vaak heeft de plant veel paarse bloemen, die goed opvallen tussen andere planten. Smalle wikke wordt gebruikt in de akkerbouw, omdat de plant stikstof kan opslaan in zijn wortels. Op akkers en velden kun je de soort dan ook veel zien. Ook vanuit de auto kun je smalle wikke goed zien. Het is een plant die regelmatig voorkomt in bermen en dan grote hoeveelheden bloemen heeft.

Kleine kuikens worden groot

Wie grauwe ganzen in de buurt heeft (en die kans is best groot), kon de afgelopen tijd de jongen zien opgroeien. Van schattige donskuikens, naar rondwaggelende minigansjes, tot nu: de jongen zijn praktisch niet meer te onderscheiden van hun ouders. Vaak blijven ze nog wel in de buurt van de kolonie; als er maar eten is. Dit is ook de tijd waarin je veel ganzenveren kan vinden. Grauwe ganzen ruien in mei en juni, en met name op plekken met veel ganzen zal je zien dat er veel veren op de grond liggen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Hans Boll, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga