Juniperus communis. Jeneverbes

Natuurjournaal 9 juli 2021

Nature Today
9-JUL-2021 - Jeneverbes heeft vruchten, ijsvogel heeft jongen.

Op heidevelden en zandgronden kun je de opvallende jeneverbesstruiken zien staan. Aan deze grijsgroene struiken groeien nu jeneverbessen. Deze bessen worden soms gebruikt om de werking van de nieren te verbeteren en om af te vallen, maar hun effect is nooit bewezen. Ze zijn natuurlijk veel beroemder vanwege de smaak die ze aan jenever en gin geven. Ook wordt zuurkool traditioneel met jeneverbes gemaakt. Jeneverbessen kun je dus gewoon in Nederland vinden. Het plukken is echter geen pretje, want de struik is behoorlijk stekelig!

IJsvogel

In omgevallen bomen of zelfgegraven holen kruipen nu voor de tweede keer dit jaar jongen van de ijsvogel uit hun ei. De jongen zijn nog naakt en blind en worden warm gehouden door hun ouders. Vader en moeder ijsvogel verzorgen de jongen samen. In de eerste weken komen de jongen nog niet uit het nest, maar wachten ze voor de ingang op hun ouders. Daar is maar plek voor één kuiken, dus alleen het kuiken dat voor de ingang zit krijgt eten. Als dat kuiken gevoerd is, schuift hij een plaatsje op, zodat alle kuikens een voor een aan de beurt komen. Na ruim drie weken zijn de jongen oud genoeg om het nest te verlaten. Dan blijven ze nog wel een paar dagen op een tak zitten om gevoerd te worden door hun ouders. Wil je weten wanneer dat is? Markeer dan de ijsvogel als 'favoriet' in de Nature Today-app en krijg een melding wanneer de ijsvogeljongen uitvliegen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Hans Dekker, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga