Fuut

Natuurjournaal 20 juli 2021

Nature Today
20-JUL-2021 - Jonge futen worden groot, bruin zandoogje vliegt.

Het broedseizoen van de fuut duurt lang, soms wel tot in oktober. De meeste jongen worden echter in mei en juni geboren. Het zijn schattige kuikens met een gestreept hoofd. Ze liften vaak mee op de rug van hun ouders, dan kun je hun gestreepte hoofdjes tussen de vleugels uit zien steken. Hoewel er dus nog steeds jonge futen te zien zijn, zijn de meeste jongen inmiddels volwassen geworden. Hun gestreepte hoofd en nek heeft plaatsgemaakt voor de klassieke kuif van de fuut. De meeste futen hebben maar één nest per jaar, dus is het voor veel volwassen futen tijd om zich voor te bereiden op de winter. Daarvoor verzamelen ze zich in grote groepen op open water. Als je de activiteiten van de fuut wil (blijven) volgen, kun je de soort als favoriet markeren in de Nature Today-app.

Het bruin zandoogje vliegt nu volop. Het is een algemene vlinder die overal in Nederland voorkomt. Hij is zelfs zo algemeen, dat de soort het vaakst gezien wordt in het Landelijk Meetnet Vlinders. Ook voor beginnende vlinderaars is deze soort dus leuk om te zoeken! De vlinders zijn van begin juni tot eind augustus te zien, hoewel ze dit jaar wel wat later waren dan verwacht. Dat is een lange vliegperiode, aangezien er maar één generatie per jaar vliegt. De individuele vlinders worden oud, tot wel dertig dagen. Dat lijkt misschien niet zo lang, maar voor vlinders is dertig dagen hoogbejaard.

Bruin zandoogje

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Jelmer Reyntjes, Saxifraga; Marijke Verhagen, Saxifraga