Boommarter

Natuurjournaal 15 september 2021

Nature Today
15-SEP-2021 - Boommarters verlaten ouders, duindoorn heeft vruchten.

De afgelopen maanden hebben de jongen van de boommarter geleerd om voor zichzelf te zorgen. De blinde en kale jongen zijn langzaam opgegroeid tot jonge energieke marters. Behendig springen ze van tak naar tak en houden de wereld vanuit de boomtoppen in de gaten. Nu zijn ze zelfstandig geworden en is de tijd aangebroken om hun ouders te verlaten. De jonge boommarters zullen de komende jaren alleen doorbrengen. Na twee jaar (mannetjes) of drie jaar (vrouwtjes) zijn ze geslachtsrijp. Dan gaan ze zelf ook op zoek naar een partner om hun eigen jongen te krijgen en groot te brengen.

Duindoorn

In de duinen zijn nu de oranje bessen van de duindoorn te vinden. De struiken zijn vaak groot en de oranje bessen steken af tegen de grijsgroene bladeren, ze zijn niet te missen! Er bestaan mannelijke en vrouwelijke duindoornplanten. Alleen de vrouwelijke duindoorn draagt de bekende vruchten. Ze zitten vol vitaminen, mineralen en oliën. Geen wonder dat op de Waddeneilanden veel streekproducten met duindoornbessen aangeboden worden! Wie zelf aan de slag wil met de bessen, kan het beste de suikerpot bij de hand houden, want van zichzelf zijn de bessen erg zuur.

In de bodem wemelt het van kleine dieren die je niet altijd goed ziet. Daarom gaan elk jaar tijdens de Bodemdierendagen honderden mensen op zoek naar al het leven in de tuin. Dit jaar vinden de Bodemdierendagen plaats van 24 september tot en met 6 oktober. Wil je dit jaar ook meedoen? Kijk dan op de website voor meer informatie.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Luuk Vermeer, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga